Πριν από λίγο καιρό είχα την ευκαιρία, μετά από πρόσκληση της εταιρίας Χαϊτογλου, να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Χαλβά.
Η εμπειρία ήταν μοναδική για πολλούς λόγους… γιατί ταξίδεψα μετά από πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όπου θυμήθηκα τα πρώτα μου φοιτητικά (και ανέμελα!) χρόνια, γιατί η φιλοξενία και η παρέα ήταν πραγματικά καταπληκτική – ένοιωθα σαν να πήγαμε μαζί κάποια εκδρομή – και φυσικά επειδή γνώρισα από κοντά τους ανθρώπους, τη φιλοσοφία και τα προϊόντα του Μακεδονικού Χαλβά, και τελικά γύρισα πίσω στο σπίτι με καινούριες γνώσεις και προτάσεις για την οικογενειακή μας διατροφή. Και ξέρετε γιατί άλλο χάρηκα; Γιατί είδα και έμαθα για προϊόντα (ναι, είχα την τύχη να δω από κοντά και την παραγωγική διαδικασία) που είναι γλυκά, αλλά μας κάνουν καλό! Και σε μας και στα παιδιά μας.
Ποιος είπε ότι το γλυκό δεν μπορεί να είναι υγιεινό;
Φυσικά και μπορεί, ένα γλυκό που προέρχεται από πρώτες ύλες που είναι υγιεινές, μπορεί να αποτελεί συστηματικά μέρος ενός ισορροπημένου ημερήσιου διαιτολογίου. Και μιλάω φυσικά για το χαλβά και το ταχίνι. Γνωρίζατε ότι το ταχίνι είναι πολτοποιημένο σησάμι, και άρα διαθέτει όλα τα ευεργετικά συστατικά του σησαμιού; Για να καταλάβετε λοιπόν, ο χαλβάς είναι πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων από το σησάμι, είναι πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου και χαλκού. Συστατικών που πρέπει να υπάρχουν στην καθημερινή διατροφή και η επάρκειά τους καθορίζει τη θρεπτική αξία ενός διαιτολογίου. Αν λοιπόν ρυθμίσουμε και την ποσότητα της κατανάλωσης, – εντάξει, δεν γίνεται επειδή είναι υγιεινό να το φάμε όλο σε μια μέρα-, μπορούμε να το βάλουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, κερδίζοντας την ικανοποίηση του γλυκού, το οποίο παράλληλα είναι υγιεινό, αφού θα έχει συμβάλλει στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και δεν θα μας οδηγεί στην αύξηση του βάρους.
Και επειδή σας μίλησα για το γλυκό που κάνει καλό, αλλά και για μια υπέροχη φιλοξενία, μοιράζομαι μαζί σας και τη συνταγή του σεφ Νίκου Κατσάνη, (ιδιοκτήτη του διάσημου οινομαγειρείου της Χαλκιδικής «Σγουρός Σκαντζόχοιρος και η Σουσουράδα»), που μας ετοίμασε νόστιμα γεύματα με ιδιαίτερους συνδυασμούς, χρησιμοποιώντας χαλβά, ταχίνι και σησάμι. Έφτιαξα λοιπόν τη μηλόπιτα (με την παρέα και τις απαραίτητες παρεμβάσεις της μαμάς μου – που είναι μοναδική μαγείρισσα)! Εύκολη, νόστιμη και θρεπτική, δοκιμάστε την!
Μηλόπιτα με Μακεδονικό Χαλβά
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
- 250γρ. Μακεδονικό Χαλβά βανίλια
- 125γρ. ζάχαρη άχνη HAI
- 130ml Παρθένο Σησαμέλαιο
- 5 μήλα στάρκιν
- 6γρ. μπέικιν πάουντερ
- 6γρ. αμμωνία
- 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
- κανέλα, κονιάκ
- κρύο νερό, όσο χρειαστεί να γίνει εύπλαστη μάζα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την αμμωνία, το μπέικιν και την άχνη και τα δουλεύουμε με το σησαμέλαιο και το νερό σταδιακά, μέχρι να αποκτήσουμε μια μέτρια και εύπλαστη ζύμη (αν δεν είσαι πολύ έμπειρη, σου λέω ότι αυτό πρακτικά σημαίνει να μην κολλάει στα χέρια σου).
mytwins.gr
Φορμάρουμε τη ζύμη σε λαδωμένη φόρμα για ανοιχτή τάρτα, σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας τοποθετώντας από πάνω ρεβίθια ή φασόλια και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC. (βάλτε καλύτερα φασόλια που είναι πιο βαριά και μην φοβηθείτε την ποσότητα, γιατί σε εμένα δεν έκατσε όσο θα έπρεπε η ζύμη). Βγάζουμε το χαρτί με τα φασόλια και ξαναβάζουμε τη φόρμα στο σβηστό φούρνο για 10 λεπτά.
mytwins.gr
Καθαρίζουμε τα 3 μήλα, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα σοτάρουμε σε τηγάνι με σησαμέλαιο, μια κουταλιά ζάχαρη και κανέλα, τα σβήνουμε με κονιάκ και τα μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
mytwins.gr
Αφαιρούμε τα μήλα από το τηγάνι και τα προσθέτουμε στην τάρτα. Από πάνω τρίβουμε το χαλβά, γεμίζοντας τα κενά της επιφάνειάς της. Κόβουμε τα υπόλοιπα 2 μήλα σε λεπτές φέτες και με αυτά σκεπάζουμε επιμελώς την τάρτα.
mytwins.gr
Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και ψήνουμε για 20-30 λεπτά με ανοιχτό το grill, έως ότου ροδίσουν και καραμελώσουν τα μήλα.
Extra tip μαμάς: εκτός από την ζάχαρη, πασπαλίζουμε και με κανέλα! Και ιδού το αποτέλεσμα…
mytwins.gr