Επιτέλους καλοκαίριασε! Όχι ότι έχω παράπονο φέτος, γιατί βαρύ χειμώνα δεν έκανε. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ πάντα το καλοκαιράκι το περιμένω πώς και πώς. Οπότε μια χαρά που επιτέλους τρώμε πια όλοι μαζί στη βεράντα μας στο σπίτι την έχω!
Και για να εγκαινιάσω το Κυριακάτικο οικογενειακό μας γεύμα έξω, έβαλα κι εγώ το νέο μου κίτρινο φλοράλ φόρεμα και έφτιαξα ένα μενού άκρως καλοκαιρινό! Και ελαφρύ βεβαίως, γιατί έχουμε να βγούμε και στις παραλίες…
Και τι πιο καλοκαιρινό από μια πίτα λαχανικών με μια δροσερή σαλάτα; Παριανή καλοκαιρινή πίτα ή αλλιώς, η πίτα από το μποστάνι, έγραφε η συνταγή που βρήκα στο site geiastaxeriasou.gr.
Λίγο το “καλοκαιρινή”, λίγο η Πάρος που την αγαπώ, με κέρδισε αμέσως και την έφτιαξα την πίτα!
Η λογική της συνταγής αυτής είναι να βάλεις μέσα ότι υπάρχει στο μποστάνι σου. Ή αν δεν έχεις μποστάνι, ότι λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο σου, αλλά και αξιοποιήσεις φαγητά, όπως χόρτα ή βλίτα, που περισσεύουν από το χθεσινό τραπέζι.
Ακόμη πρέπει να σου πω ότι τα διαφορετικά τυριά σε αυτή την πίτα, κάνουν τη διαφορά και τη γεύση της ακόμη πιο μαγική!
Σας γράφω τα συστατικά όπως τα βρήκα και σας αναφέρω τις δικές μου παραλλαγές, γιατί όπως σας είπα η λογική είναι να χρησιμοποιήσεις και τρόφιμα που ήδη έχεις στο σπίτι.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
|
2 φύλλα από το φύλλο σφολιάτας «του χεριού σας» της alfa
*Το αφήνουμε δύο ώρες εκτός κατάψυξης πριν το χρησιμοποιήσουμε |
|
2 ξερά κρεμμύδια |
|
4 κολοκυθάκια |
|
2 καρότα |
|
1/2 κιλό βλίτα βρασμένα
* Εγώ έβρασα σπανάκι αντί για βλίτα |
|
2 αυγά |
|
200 γρ. γραβιέρα |
|
300 γρ. ξινομυζήθρα |
|
400 γρ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί, προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή, ανάλατη φέτα
* Εγώ έβαλα μανούρι |
|
1/3 ματσάκι άνηθο |
|
1/3 ματσάκι μαϊντανός |
|
αλάτι |
|
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλίτα και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλίτα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους. Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.
Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα. Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά. Σε λαδωμένο, πυρίμαχο, μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Βρέχουμε περιμετρικά το κάτω φύλλο με λίγο νερό. Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν οι ενώσεις. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C, για περίπου 50’, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.
Σημαντικό tip που με βοήθησε πολύ!
Η γέμιση, προτού μπει πάνω στη σφολιάτα, πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Αν δεν είμαστε σίγουροι, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, για να μαζέψει τα υγρά.
Να τη φτιάξετε τη συνταγή αυτή! Εναι υγιεινή (μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά τρώνε κολοκυθάκι, καρότα, σπανάκι / χόρτα και δεν το πολυκαταλαβαίνουν!), ελαφριά και νοστιμότατη!
Και το σημαντικότερο! Μην ξεχνάτε στα Κυριακάτικα τραπέζια σας να βάζετε μπόλικη δόση αγάπης και γέλιου! Για μένα οι στιγμές που καθόμαστε όλοι μαζί και τρώμε είναι πολύτιμες. Γιατί μαθαίνω πράγματα για τα παιδιά μου. Μοιράζονται μαζί μας ιστορίες και εμπειρίες και εμείς έτσι βρίσκουμε αφορμή να τους λέμε τη γνώμη μας και να μοιραζόμαστε και τις δικές μας εμπειρίες από τα δικά μας παιδικά χρόνια. Ιστορίες που τα παιδιά πάντα ακούνε με μεγάλο ενδιαφέρον!
Να περνάτε όμορφα!
Σας φιλώ,
Εύη
Φωτογραφίες: Kynthia Kindeli