Πρόσφατα φάγαμε με τα παιδιά churros δηλαδή μεξικάνικα λουκουμαδάκια με σοκολάτα και δίχως υπερβολή τα αγαπήσαμε από την πρώτη κιόλας μπουκιά.
Ψάξαμε, βρήκαμε την συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, την φτιάξαμε στη κουζίνα μας και πραγματικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Με την πρώτη ευκαιρία αξίζει να τα δοκιμάσετε και εσείς!
Υλικά:
250 γραμ. νερό
20 γραμ. ζάχαρη
50 γραμ. βούτυρο
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα κανέλα
150 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά
ηλιέλαιο
ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
Για τη σάλτσα σοκολάτας
150 γραμ. σοκολάτα
1/4 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. μέλι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη συνταγή για τα σπιτικά τσούρος (churros) φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάρουν βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια. Προσθέτουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη μέσα στην κατσαρόλα και να μαζευτεί σε μπάλα. Η ζύμη θα είναι μαλακή και απαλή.
Αφήνουμε τη ζύμη για 3- 5΄ να γίνει χλιαρή. Βάζουμε τη μαλακή ζύμη για τα τσούρος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε για 1 λεπτό με το γάντζο να κρυώσει ελαφρά. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο τέλος θα έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με τσίχλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλη μύτη αστέρι για να σχηματίσουμε τα churros.
Σε κατσαρόλα πλατιά, με μπόλικο καυτό λάδι για τηγάνισμα, κόβουμε τσούρος – μακρόστενα λουκουμαδάκια. Τηγανίζουμε τα τσούρος για 2΄ από κάθε πλευρά και η ένταση της εστίας πρέπει να είναι μέτρια.μΜόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Όμοια φτιάχνουμε όλους τους λουκουμάδες τσούρος Τους βουτάμε σε ζάχαρη και κανέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα.
Σερβίρουμε τα τσουρος ζεστά.
Για τη σάλτσα σοκολάτα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν.