Τα muffins είναι ένα γλυκό σνακ που σερβίρω συχνά στα διδυμάκια μου τόσο στο πρωινό τους γεύμα όσο και στο κολατσιό στο σχολείο. Είναι μια λιχουδιά που φτιάχνεται σε γρήγορο χρόνο και μας επιτρέπει να αξιοποιούμε φρούτα που έχουν περισσέψει στο ψυγείο αλλά και ένα δημιουργικός τρόπος για να γευτούμε την σοκολάτα!
Muffins με μπανάνα και μέλι
Υλικά
- 90γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 270γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 150γρ. γάλα πλήρες
- 100γρ. μέλι
- 3 αβγά
- 75γρ. βούτυρο αγελάδος
- 3 μπανάνες
- χυμό από 2 λεμόνια
- 50γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- αλάτι
Διαδικασία
Κόβετε τις μισές μπανάνες σε μικρά κομμάτια και τις άλλες μισές σε ροδέλες και τις περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα και το βούτυρο. Στο μίξερ και σε μεσαία ταχύτητα χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να διογκωθούν ελαφρώς. Προσθέτετε στα αβγά το μίγμα γάλα-βουτύρου, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι, τα κομματάκια μπανάνας και το μέλι και ανακατεύετε καλά με μια μαρίζ. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη για 15 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τις θήκες από ένα ειδικό ταψάκι για muffin και μοιράζετε εκεί το μίγμα. Τοποθετείτε ροδέλες μπανάνας στην επιφάνεια κάθε muffin αν θέλετε, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο καρύδι και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
Muffin σοκολάτας
Υλικά
- 70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ. βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
- 150γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 52% κακάο (ή περισσότερο), σε κομματάκια
- 50γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C και βάζετε τη σοκολάτα να λιώσει σε μπεν μαρί. Βουτυρώνετε 6 ατομικές φορμίτσες μίας χρήσης (ή μια φόρμα για muffins με 6 υποδοχές) και τις βάζετε για μερικά λεπτά στην κατάψυξη για να παγώσει το βούτυρο. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και ρίχνετε τα αβγά. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να φουσκώσει. Ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με την πούδρα αμυγδάλων και τη λιωμένη σοκολάτα. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα
Muffins μπανάνα και αβοκάντο
Υλικά
- 2 ώριμες μπανάνες
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 2κσ μέλι
- 1κγ εκχύλισμα βανίλιας βιολογικό ή και καθόλου
- 2 αυγά
- 1 φλ βρώμη
- 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2κγ baking powder
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μούλτι την βρώμη και στην συνέχεια την αναμιγνύουμε σε ένα μπωλ με το αλεύρι και το baking. Καθαρίζουμε το μούλτι και βάζουμε τα αυγά, το αβοκάντο, τις μπανάνες, την βανίλια και το μέλι και τα χτυπάμε. Μόλις ετοιμαστεί ο χυλός τα αναμιγνύουμε με τα στερεά. Στην πορεία ρίχνουμε το μίγμα σε θήκες για muffin. Βγαίνουν περίπου 9 κομμάτια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα για 20-25 λεπτά.