Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, διότι περιέχουν πλήθος αναγκαίων συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό). Το καλοκαίρι είναι ίσως η ιδανική περίοδος για να καταναλώνουμε αυτές τις κατηγορίες τροφίμων. Γιατί; Σίγουρα επειδή αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα γευστικών φρούτων που μπορεί κανείς να διαλέξει, έτσι ώστε να μην αισθάνεται ότι τρώει συνέχεια τα ίδια. Έπειτα λόγω της ζέστης ένα κρύο φρούτο ή μια δροσιστική σαλάτα είναι ότι καλύτερο για να μας αναζωογονήσει, να μας δροσίσει και να μην μας βαρύνει. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλό να καταναλώνονται σε μερίδες, τουλάχιστον 5 την ημέρα.
Τι σημαίνει όμως μια μερίδα φρούτα και λαxανικά;
1 μερίδα λαχανικά είναι:
- 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά
- Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά
1 μερίδα φρούτο είναι:
- 1 μικρό μήλο ή αχλάδι ή πορτοκάλι
- 1 μέτριο ροδάκινο
- 2 μικρά μανταρίνια
- 1 μικρή μπανάνα
- 1 φλιτζάνι φράουλες
- 12 μεγάλα κεράσια
- 1 φέτα καρπούζι
- 1 φέτα πεπόνι
- Μισό μεγάλο γκρέιπφρουτ
- Μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Μερικές συμβουλές για τα φρούτα και τα λαχανικά…
- Να καταναλώνονται στην εποχή τους
- Να γίνεται καλό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό
- Να μην μαγειρεύονται πολλή ώρα
- Τα φρέσκα φρούτα είναι καλύτερη επιλογή από τους χυμούς τους
- Ένας πρακτικός τρόπος για να υπάρχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα με διαφορετικά χρώματα
- Το καλαμπόκι, ο αρακάς και η πατάτα ανήκουν στην ομάδα του ψωμιού – δημητριακών
- Τα μανιτάρια και η μελιτζάνα απορροφούν πολύ λάδι όταν τηγανιστούν, οπότε ψητά στο φούρνο ή μαγειρευτά στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο είναι καλύτερη μέθοδος μαγειρικής τους
Πώς μπορούμε να τα φάμε; Ιδέες κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών…
- Σαλάτα με τα γεύματα ως ωμή ή βραστή ή στον ατμό ή ψητά
- Σούπες λαχανικών
- Μαγειρευτά λαχανικά με τα κρέατα και ψάρια στο φούρνο ή στην κατσαρόλα
- Σουβλάκια λαχανικών (π.χ. με κρεμμύδι, πιπεριά, μανιτάρια, κολοκύθι)
- Λαχανικά σε σάντουιτς ή σε σπιτικές πίτσες
- Ομελέτα με λαχανικά (π.χ. ομελέτα με ντομάτα, κολοκυθάκια ή μανιτάρια)
- Πίτα τυλιχτή με ψητά λαχανικά και σως από γιαούρτι
- Φρέσκο φρούτο ή χυμό, φρουτοσαλάτα, αγγουράκια ή καροτάκια για σνακ
- Γάλα με φρούτα αλεσμένα ως ρόφημα (π.χ. γάλα με μπανάνα)
- Γιαούρτι με κομμένα φρέσκα φρούτα
- Γιαούρτι με φρούτα αλεσμένα ως παχύρευστο ρόφημα (π.χ. με φράουλες)
- Φρούτα πάνω σε παγωτό (π.χ. παγωτό βανίλια με κομματάκια ροδάκινου)