Ήξερες πάντα ότι ήθελες να γίνεις μητέρα;

Ναι, φανταζόμουν από μικρή τον εαυτό μου στα 28 να έχει τρία παιδιά. Αυτό ήταν το όνειρό μου. Η ανάγκη αυτή πήγαζε και πηγάζει απ’ το γεγονός ότι μου αρέσει πολύ να δίνω και ο πιο ασφαλής τρόπος για να διοχετευτούν όλα αυτά είναι να αποκτήσεις παιδιά. Τα παρέχεις όλα, δεν έχει ρίσκο και όσο πιο πολύ δίνεις, τόσο το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να βάλεις φρένο. Είναι τα παιδιά σου και είναι ok.

Στην απόφαση ν’ αποκτήσεις παιδιά κατ’ αυτόν τον τρόπο πώς έφτασες;

Αφού είδα ότι το σενάριο “γίνομαι μητέρα τριών παιδιών στα 28” άρχισε ν’ απομακρύνεται και αφού έφτασα 40 και δεν είχε πραγματοποιηθεί ούτε με τον τότε σύντροφό μου, δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο πια. Είχα κάνει κάποιες εξετάσεις, οι ορμόνες μου έφθιναν, έμπαινα στην εμμηνόπαυση οπότε δεν υπήρχε χρόνος να βρεθεί νέος σύντροφος, να δεθώ μαζί του, να ξέρω πως είναι ο κατάλληλος για να γίνει πατέρας. Μου ήταν πολύ ξεκάθαρο πια, ότι θα το προσπαθούσα μόνη μου. Με ποιον τρόπο θα γινόταν δεν είχε σημασία, έπρεπε να γίνω μαμά κι εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Ο τρόπος ήταν απλός και ξεκάθαρος, θα τα έκανα μόνη μου.

 

Είχες κάνει αυτή τη συζήτηση με τον φίλο που στη συνέχεια έγινε ο δότης; Πώς προέκυψε;

Ήταν σουρεάλ ο τρόπος. Είχα μπει στη διαδικασία ν’ αναζητήσω δότη, αλλά βλέποντας το συμβόλαιο από την τράπεζα σπέρματος σοκαρίστηκα από την ψυχρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Δεν μου ταίριαξε σαν μέθοδος. Πήγα ένα ταξίδι στην Κέρκυρα όπου ζει ο συγκεκριμένος φίλος μου και ξεκίνησα να το συζητάω μαζί του, λέγοντάς του ότι θέλω να κάνω μόνη μου παιδί και πως έπαθα σοκ πηγαίνοντας στην τράπεζα σπέρματος.

Πάνω στη συνομιλία μας, μου είπε από μόνος του: «εγώ θέλω κι άλλα παιδιά!» Του απαντάω: «Πλάκα μου κάνεις; Δηλαδή θα μου δώσεις σπέρμα;» και μου απαντά πως θα το έκανε άνετα. Κι έγινε έτσι απλά. Δηλαδή πάνω σε συζήτηση που του εξέφραζα τον προβληματισμό μου και την απογοήτευσή μου, προσφέρθηκε να γίνει ο ίδιος ο δότης

Ποια ήταν τα στοιχεία του συμβολαίου της τράπεζας σπέρματος που αναφέρεις, τα οποία σε σόκαραν;

Το ότι τα παιδιά δεν θα μάθουν ποτέ ποιος είναι ο πατέρας τους, ότι δεν έχουν δικαίωμα να τον αναζητήσουν… Δεν τα θυμάμαι όλα, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι πολύ ψυχρή, κρύα. Ένιωσα μια παγωνιά, για ένα θέμα τόσο τρυφερό και ζεστό. Αν μπορούσαν να κάνουν κάτι για ν’ αλλάξει λίγο η αρνητική γλώσσα στη διατύπωση των προτάσεων, “δεν θα γίνει αυτό, δεν θα γίνει το άλλο…” χρησιμοποιούν μόνο το δεν. Δεν έφτασα καν στην περιγραφή του υποψήφιου δότη, αλλά υπάρχει μια ψυχρή λογική στους όρους του συμβολαίου κι εγώ ποτέ δεν ήμουν του ψυχρού.

Η διαδικασία που ακολουθήσατε ποια ήταν;

Mίλησα με τον γιατρό για να μου πει τι διαδικασίες χρειάζεται, στη συνέχεια πήγαμε σε συμβολαιογράφο για να κάνουμε μια συμβολαιογραφική πράξη για να φαινόμαστε ζευγάρι και στη συνέχεια πήγε στο μαιευτήριο, έδωσε το σπέρμα και ξεκίνησε η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης η οποία ήταν αρκετά χρονοβόρα επειδή δεν πήρα φάρμακα για να προκληθούν ωάρια και ωορρηξία. Έπρεπε κάθε μήνα να παίρνω το ένα και το μοναδικό ωάριο που παρήγαγα όπως συμβαίνει σε κάθε γυναίκα, να το εξετάζουν, να βλέπουν αν είναι καλό και να καταψύχεται.

Έπρεπε να μαζευτούν τρία ωάρια τουλάχιστον. Όπως καταλαβαίνεις κάποιους μήνες δεν ήταν το ίδιο καλά τα ωάρια. Έτσι αυτή η διαδικασία κράτησε για 14 μήνες. Κάθε μήνα έκανα ωοληψία για να συλλέξουμε το κατάλληλο υλικό.

Κι έρχεται η μέρα που μαθαίνεις τα νέα, ότι περιμένεις δίδυμα. Ποια ήταν τα συναισθήματα;

Δεν υπήρχε πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου, από εκείνη που έμαθα ότι ήμουν έγκυος. Ήταν απίστευτα τα συναισθήματα.

Είπες γρήγορα στον φίλο σου τα νέα;

Είχαν αλλάξει πολλά αυτούς τους 14 μήνες. Ο φίλος μου είχε βρει νέα σύντροφο και αποφάσισαν να παντρευτούν. Τον πήρα μεν αμέσως να του πω τα νέα και χάρηκε, αλλά ήμασταν κάπως μουδιασμένοι ως προς το μεταξύ μας. Εμείς είμαστε και οι δυο “τρελοί”. Το πήραμε γρήγορα απόφαση, κάναμε χιούμορ, γελούσαμε… Για τη σύντροφό του ήταν πιο πολύπλοκο. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί πόσο ξεκάθαρα βλέπαμε την κατάσταση και ότι ήταν κάτι τελείως απλό για εμάς. Της ήταν κάπως ξένο όλο αυτό. Η σχέση του άντρα της με μια άλλη γυναίκα, τα παιδιά μαζί της στο “εδώ και τώρα” και όχι στο παρελθόν του. Της τα είπε όλα εξαρχής και ήμασταν ξεκάθαροι, δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα, απλώς υπήρξε αυτό το μούδιασμα από τη μεριά της και είναι και πολύ φυσιολογικό ενδεχομένως.

Η εγκυμοσύνη σου πώς ήταν;

Τους τρεις πρώτους μήνες ήταν πολύ δύσκολη. Ψυχολογικά, συναισθηματικά, οργανικά. Είχα και λίγο αίμα μέχρι να “δέσουν” τα παιδιά, άρα μαζί φόβο και αγωνία. Το δεύτερο τρίμηνο ήταν χαρά Θεού, ήμουν τρισευτυχισμένη. Το τελευταίο τρίμηνο που μεγάλωναν τα παιδιά κι έπαιρναν βάρος, ήταν πάλι δύσκολο. Δυσκολευόμουν και στην κίνηση. Επειδή είχαμε βάλει τρία ωάρια και οι τιμές στις ορμόνες ήταν υψηλές, πίστευα ότι θα είχα τρίδυμα και πως τελικά θα γινόμουν μητέρα τριών παιδιών στα 41 και όχι στα 28. Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ τι θα σήμαιναν τα τρίδυμα, είπα οk, και με τα δύο καλά είμαστε. (γέλια)

Τελικά ο φίλος σου θα είναι στη ζωή των παιδιών;

Περάσαμε μία μεγάλη περίοδο μέχρι να βρούμε όλοι τις ισορροπίες μας, που δεν ήταν στη ζωή των παιδιών. Τώρα που έχει αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας στη ζωή του με τη σύντροφό του, αφού βλέπουν ότι εγώ δεν θέλω και δεν ζητάω κάτι από αυτούς. Δηλαδή σαν ζευγάρι οι δυο τους είναι καλά κι έχει αρχίσει κι εμφανίζεται. Μας καλεί, ρωτάει πώς είμαστε. Η συμφωνία είναι να εμφανιστεί στη ζωή των παιδιών όταν ο ίδιος θα είναι έτοιμος, ώστε να μπορεί ν’ απαντά και σε κάθε δικό τους κάλεσμα.

Τα παιδιά είναι δυο ετών. Τι είναι αυτό που μαθαίνουν σιγά σιγά για την ιστορία σας;

Είναι κάποια εκπαιδευτικά τηλεοπτικά προγράμματα που βάζουμε, όταν οι ώρες είναι δύσκολες, που έχουν και μπαμπάδες μέσα. Όπως έχουν και Αφρικανούς ευτυχώς, γιατί εξοικειώθηκαν με την καινούργια τους νταντά. Οπότε έχουν αντιληφθεί ότι ο μπαμπάς είναι κάποιος άντρας κι έχουν ξεκινήσει να τον αναζητούν. Εγώ λοιπόν τους απαντώ πως ο μπαμπάς μας εργάζεται στην Κέρκυρα – όπως και συμβαίνει – και θα έρθει να μας δει σύντομα. Σιγά σιγά θα μαθαίνουν μέρη της αλήθειας της ιστορίας που μπορούν να διαχειριστούν, μέχρι να τη μάθουν ολόκληρη. Αυτό που μπορούν να διαχειριστούν σε αυτή την ηλικία είναι ότι ο μπαμπάς είναι στη δουλειά του και είναι μέρος της αλήθειας. Όταν έρθει η ώρα, ναι θα μάθουν όλη την αλήθεια.

Οι βασικές δυσκολίες μια single mother ποιες είναι;

Ο χρόνος! Η μεγαλύτερη δυσκολία κι ο μεγαλύτερος εχθρός μαζί. Ειδικά όταν κάνεις δίδυμα, δεν υπάρχει χρόνο να κοιμηθείς, να φας, να πλυθείς. Επίσης αν δεν έχεις ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, καλείσαι να τα κάνεις όλα μόνη σου. Να πας για ψώνια, να τα κουβαλήσεις, να μαγειρέψεις, να πλύνεις. Χρειάζεται πολλή στήριξη. Άρα είναι ο χρόνος και η βοήθεια στα πρακτικά ζητήματα.