Γαλακτοκομικά προϊόντα – πόσο απαραίτητα μας είναι, ποια είναι η διατροφική τους αξία και σε τι ποσότητες μπορούμε να τα καταναλώνουμε. Αλλά και πώς μπορούμε να βάλουμε το γάλα στο διατροφολόγιο των μικρών παιδιών που δεν το συμπαθούν… Ας ακούσουμε τη Διατροφολόγο μας, Ελευθερία Κατσαμάνη.
Είναι γνωστό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε καθημερινή βάση, καθώς συμβάλουν σημαντικά στη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση των οστών και των δοντιών.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται το γάλα και το γιαούρτι, που μας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ιώδιο.
Το τυρί από την άλλη δεν περιέχει αξιοσημείωτες ποσότητες υδατανθράκων, όμως μας προσφέρει και αυτό με τη σειρά του θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, φώσφορο, ψευδάργυρο.
Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;
Είναι καλό να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Με τη μερίδα γαλακτοκομικού εννοούμε:
- 1 φλιτζάνι γάλα ή
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή
- 1 κομμάτι (στο μέγεθος του σπιρτόκουτου) τυρί
Είναι προτιμότερο να υπάρχει ποικιλία στην επιλογή γαλακτοκομικών για να μην είναι μονότονη η διατροφή μας. Στην ίδια ομάδα, ανήκουν το ξινόγαλο και το κεφίρ και μπορούν να καταναλωθούν εναλλακτικά (αντί της 1 μερίδας από τα γαλακτοκομικά που αναφέρθηκαν παραπάνω).
Πώς μπορούμε να πιούμε το γάλα; Ή να πείσουμε τα παιδιά που δεν πίνουν σκέτο το γάλα να το πιουν;
- με δημητριακά ολικής άλεσης
- με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα
- με φρούτο αλεσμένο ως ρόφημα
- με φρυγανιές ή ψωμί ή κριτσίνια
- με 1 κουταλάκι κακάο
- με μπισκότα ολικής άλεσης
- με 1 μικρό κομμάτι κέικ
Επίσης, μπορούμε να φάμε το γιαούρτι …
- με δημητριακά ολικής άλεσης
- με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα
- με κομματάκια φρέσκου φρούτου
- με φρούτο αλεσμένο ως παχύρευστο ρόφημα
- με φρυγανιές ή κράκερ
- ως τζατζίκι
- ως συνοδευτική σως στο φαγητό
- με 1 κουταλάκι μέλι
- με 1 κουταλάκι μαρμελάδα
- με γλυκό κουταλιού
Και μπορούμε να φάμε το τυρί …
- με φρυγανιές ή κράκερ ή κριτσίνια ως σνακ
- σε τοστ
- στη σαλάτα
- στα μακαρόνια (ή ρύζι ή κριθαράκι)
- σε πίτσα
- σε οποιοδήποτε μαγειρευτό φαγητό ως επιπλέον υλικό
Η κατανάλωση του τυριού είναι καλό να γίνεται με μέτρο καθώς είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά (λιπαρά τα οποία σε μεγάλες ποσότητες βλάπτουν την υγεία μας) και αλάτι.
Για να μειώσουμε τα λιπαρά και τις θερμίδες στη διατροφή μας, μπορούμε να επιλέγουμε τα γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών, όπως γάλα με 1,5% λιπαρά, γιαούρτι με 2% λιπαρά, και τυρί με 10% λιπαρά. Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών πρέπει να καταναλώνουν μόνο πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ελευθερία Κατσαμάνη
Mytwins tip:
Είναι λοιπόν σημαντικό να βάλουμε το γάλα στην καθημερινή διατροφή των παιδιών μας. Και είναι εξίσου σημαντικό να επιλέγουμε τη σωστή συσκευασία γάλακτος, αυτή δηλαδή που προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια στο προϊόν. Η χάρτινη ασηπτική συσκευασία προστατεύει το γάλα από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το φως, η υγρασία και οι μικροοργανισμοί και το βοηθάει να διατηρήσει αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση του.