Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και ο στόχος της ημέρας ήταν να βάψουμε τα αβγά! Φέτος είχα για πρώτη φορά και τον τρίτο μου βοηθό, που βέβαια θα έλεγα ότι περισσότερο μαστροχαλαστής ήταν παρά βοηθός… Η διαδικασία του βαψίματος κράτησε αρκετή ώρα (είχα φροντίσει -ευτυχώς!- να βράσω τα αβγά νωρίτερα μόνη μου), οι απώλειες αβγών ήταν αρκετές, η κουζίνα έγινε πολύχρωμη… και το καθάρισμα, όπου φυσικά οι βοηθοί μου με είχαν εγκαταλείψει, ήταν ατέλειωτο!
Όμως περάσαμε πολύ ωραία, γελάσαμε, τα αγόρια το ευχαριστήθηκαν, δημιούργησαν τα δικά τους σχέδια και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Αυτό που έκανε φέτος διαφορετική τη διαδικασία, ήταν ότι χρησιμοποιήσαμε χρώμα ζαχαροπλαστικής αντί για την κλασική μπογιά που χρησιμοποιούμε για το βάψιμο των αβγών. Αυτό μας βοήθησε καταρχήν γιατί μπορέσαμε πολύ εύκολα να βγάλουμε το χρώμα από τα χέρια μας και από όπου αλλού είχε εκτοξευθεί…! Και ακόμη θεωρώ ότι το χρώμα δεν έχει περάσει στο εσωτερικό του αβγού όπως οι περισσότερες μπογιές. Όμως αν το δοκιμάσετε, να ξέρετε ότι το κάθε αβγό θα χρειαστεί περισσότερη ώρα μέσα στο χρώμα (ανακατεμένο με νερό και ξύδι). Επίσης αυτό που κάναμε φέτος και έκανε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική, ήταν ότι πριν βάψουμε τα αβγά, κολλήσαμε επάνω μικρά αυτοκόλλητα (εκεί είχα μια μικρή αποτυχία: “αμάν ρε μαμά, μόνο καρδιές πήρες;;;”), τα οποία βγάλαμε μόλις βάψαμε τα αβγά και αφού στέγνωσαν. Έτσι τα αβγά είχαν μικρά σχέδια στο φυσικό τους χρώμα, κάνοντας μια όμορφη και παιχνιδιάρικη αντίθεση με το βαμμένο χρώμα!
Μερικά tips για το βράσιμο των αβγών που έμαθα φέτος και αποδείχθηκαν επιτυχημένα:
1. Βράζουμε αρκετά αβγά μαζί, τόσα όμως ώστε να πατάνε καλά στον πάτο της κατσαρόλας. Η λογική είναι να μην είναι λίγα (όπως νόμιζα μέχρι σήμερα!) για να μην αφήσουμε χώρο στα αβγά να “χορεύουν” στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο.
2. Δεν βράζουμε τα αβγά αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο. Καλό είναι να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπουν στο ζεστό νερό.
3. Μόλις τα αβγά που βράζουν αρχίζουν να κοχλάζουν, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε με κλειστό καπάκι αρκετή ώρα (περίπου 30 λεπτά).
Περιμένω και τα δικά σας tips για το βράσιμο και το βάψιμο των αβγών!
Και του χρόνου! Καλό Πάσχα!