Εδώ και μέρες θέλω να σας γράψω για μια ενδιαφέρουσα και γευστική επίσκεψη που έκανα και που αξίζει να μοιραστώ μαζί σας!Είχα τη χαρά να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις της οικογένειας Παπασπύρου. Και λέω οικογένεια, γιατί πραγματικά σε αυτή την εταιρία όλα ξεκινούν από την οικογενειακή τους παράδοση, μια παράδοση συνυφασμένη με έναν υπέροχο κόσμο γεύσης.
Αυτό το όμορφο πρωινό είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και να συζητήσω με τους αδελφούς Φίλιππο και Θανάση Παπασπύρου, αλλά και να μιλήσω με στελέχη και εργαζόμενους στην εταιρία. Είδα από κοντά (και λιγουρεύτηκα) την παραγωγή πολλών και διαφορετικών προϊόντων και φυσικά πριν τους αποχαιρετήσω, επισκέφθηκα το φούρνο τους με τις χιλάδες λιχουδιές και δοκίμασα (ψέμματα δεν θα πω!) πολλά ξεχωριστά, λαχταριστά προϊόντα, και πήρα πολλές ιδέες για το σνακ των παιδιών για το σχολείο και την προπόνηση (η μαμά με τον πόνο της πάντα!).
Στο δρόμο της επιστροφής σκεφτόμουν όλες αυτές τις γευστικές εμπειρίες που ομορφαίνουν τη ζωή μας. Το χαμόγελό μας όταν απολαμβάνουμε το αγαπημένο μας παγωτό, τα γέλια των παιδιών γύρω από το Κυριακάτικο τραπέζι, τις ευχές την ώρα που ένα παιδί σβήνει την τούρτα του, την προσμονή για την πρώτη μπουκιά από μια αχνιστή πίτα.
Όπως όλες οι μαμάδες ενδιαφέρομαι πρωτίστως για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνει η οικογένειά μου. Γι’ αυτό χάρηκα τόσο και ικανοποιήθηκα με αυτά που είδα στην ξενάγησή μου. Αισθάνθηκα ότι αυτή η οικογενειακή, αλλά σύγχρονη εταιρία είναι κοντά στην οικογένεια με αγνές, πρώτες ύλες, με χειροποίητες δημιουργίες, με πεντακάθαρα εργαστήρια παραγωγής και με χαμογελαστούς ανθρώπους. Και αυτό το τελευταίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Έχοντας περάσει από αρκετές εταιρίες στη δική μου επαγγελματική σταδιοδρομία, διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι που περνάνε καλά στη δουλειά τους φαίνονται. Και εγώ είδα ανθρώπους που είχαν όρεξη να μου μιλήσουν και έμπνευση, μεράκι να δουλέψουν.
Να τι έμαθα για τη μεγάλη ιστορία της εταιρίας.
Η οικογένεια Παπασπύρου από το 1940 δημιουργεί εκλεκτά χειροποίητα προϊόντα αρτοποιίας, σφολιατοειδών, ζαχαροπλαστικής, σοκολατοποιίας και παγωτού. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στη δημιουργία σπιτικού φαγητού καθώς και στη διοργάνωση Catering.
Πώς ξεκίνησε; Τη δεκαετία του ’40, η εταιρία ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Παπασπύρου και λειτούργησε ως παραδοσιακό εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα, όπου δημιούργησε μοναδικά γλυκά και προϊόντα εμπνευσμένα από παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.
Τη δεαετία του ’50 η εταιρία μπήκε στο χώρο του παγωτού. Με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής για τα δεδομένα της εποχής, το παγωτό τους έγινε το αγαπημένο γλύκισμα του Αθηναϊκού κοινού. Το όραμα επεκτείνεται τη δεκαετία του ’60 και η ανάπτυξη της εταιρίας συνεχίζεται με τη λειτουργία τριών νέων καταστημάτων.
Τη δεκαετία ’70 &’80, ο γιος, Κωνσταντίνος Παπασπύρου, αναλαμβάνει την επέκταση της εταιρίας στο χώρο του Catering και εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγή ψωμιού και αρτοποιημάτων καθώς και στον τομέα του καθημερινού φαγητού.
Η παράδοση συνεχίζεται σήμερα από τους γιούς του Κωνσταντίνου Παπασπύρου, Θανάση και Φίλιππο, οι οποίοι θέτουν ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας. Ο Θανάσης Παπασπύρου αναλαμβάνει υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος και της διαχείρισης των events ενώ ο Φίλιππος Παπασπύρου, Chef και απόφοιτος της σχολής Le Cordon Blue αναλαμβάνει υπεύθυνος παραγωγής.
Θέλετε να πάρετε και μια γεύση από αυτά που δοκίμασα;
Για όλους αυτούς του λόγους ήθελα να σας μιλήσω για τα προϊόντα της εταιρίας Παπασπύρου. Α.. και για κάτι άλλο! Γιατί αν σκέφτεστε πώς θα οργανώσετε το πάρτυ του παιδιού σας, στην εταιρία Παπασπύρου θα βρείτε ονειρεμένες τούρτες σε κάθε σχέδιο που εσείς (δηλαδή το μικρό σας αστέρι) θα επιλέξετε και ένα Party Menu με μεγάλη πικοιλία και πολύ καλές τιμές.
Γιατί όταν μια τόσο σπουδαία γευστική παράδοση εξελίσσεται με έμπνευση και μεράκι θα συνεχίσει σίγουρα να γράφει ιστορία και θα είναι κοντά στις οικογένειές μας με ασφαλή, λαχταριστά προϊόντα.
Σας περιμένω στο instagram και στο twitter για περισσότερες καθημερινές ιστορίες.