Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί “τι θα φάμε σήμερα”. Ωστόσο, αντί να προβληματιζόμαστε κάθε μέρα για το τι θα μαγειρέψουμε, είναι προτιμότερο να προετοιμάζουμε το μενού ολόκληρης της εβδομάδας. Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να έχουμε τη λίστα με τα απαραίτητα υλικά, οπότε αποφεύγουμε να αγοράζουμε επιπλέον τρόφιμα τα οποία δεν θα καταναλωθούν, κάνοντας ταυτόχρονα καλό και στην ‘τσέπη’ μας.
Ποιες τροφές πρέπει όμως να περιλαμβάνει το μενού της εβδομάδας, ώστε να είναι υγιεινό για εμάς και τα παιδιά μας; Καλό είναι η επιλογή του εβδομαδιαίου μενού μας να αποτελείται από ποικιλία φαγητών έχοντας υπόψη τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής.
Τα παιδιά και οι έφηβοι καλό είναι να καταναλώνουν:
- 2 φορές την εβδομάδα όσπρια (φακές, γίγαντες, φασολάδα, μαυρομάτικα).
- 2 φορές την εβδομάδα ψάρια (1 εκ των οποίων να είναι λιπαρό ψάρι μικρού μεγέθους π.χ. γαύρος, σαρδέλες).
- 1 φορά την εβδομάδα άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα).
- 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι).
- 1 φορά την εβδομάδα ‘λαδερό’ φαγητό λαχανικών (μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια) ή μακαρόνια. Στην ημέρα αυτή όπου στο μεσημεριανό δεν υπάρχει καθόλου κρέας, τότε στο βραδινό γεύμα είναι καλό να υπάρχει πρωτεΐνη από άσπρο κρέας.
Ενδεικτικό μενού εβδομάδας για μεσημεριανό
Δευτέρα – Μακαρόνια με σάλτσα λαχανικών, τυρί και σαλάτα
Τρίτη – Γαύρος ψητός, πατατοσαλάτα με λαχανικά και ψωμί
Τετάρτη – Φακές με σαλάτα και ψωμί
Πέμπτη – Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι, σαλάτα και ψωμί
Παρασκευή – Γίγαντες με σαλάτα και ψωμί
Σάββατο – Ψαρόσουπα με σαλάτα και ψωμί
Κυριακή – Μοσχάρι κοκκινιστό με κριθαράκι, σαλάτα και ψωμί