Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, καθησυχάζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική δεν εμφανίζουν χειρότερη καρδιομεταβολική υγεία, καθώς έχουν περίπου ίδια επίπεδα αρτηριακής πίεσης, παλμών καρδιάς, λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο.
Από τότε που γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα», έχουν εγερθεί ανησυχίες για τους κινδύνους σχετικά με την μακροπρόθεσμη υγεία τους. Προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα αυτό ήταν μικρές, σύντομης διάρκειας και με ανεπαρκείς ομάδες ελέγχου για λόγους σύγκρισης.
Η νέα έρευνα από ερευνητές της διεθνούς επιστημονικής ομάδας Assisted Reproductive Technology and Health Partnership (ART Health), μεταξύ των οποίων και Έλληνες επιστήμονες, ανέλυσε στοιχεία από 14 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 35.000 παιδιά από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη, τα οποία είχαν γεννηθεί με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Βασικοί καρδιομεταβολικοί βιοδείκτες των παιδιών παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου έως την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Αχμέντ Ελχακίμ της Ιατρικής Σχολής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό “European Heart Journal”, βρήκαν ότι η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος και η λειτουργία της καρδιάς ήταν παρόμοια στα παιδιά της εξωσωματικής με τα υπόλοιπα παιδιά.
Τα παιδιά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) εμφανίστηκαν να έχουν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης κατά την παιδική ηλικία τους, κάτι που όμως συνήθως δεν επιμένει μετά την ενηλικίωση τους, ενώ έχουν επίσης ενδείξεις για ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ως ενήλικες.
«Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της», δήλωσε ο δρ Ελχακίμ. «Τόσο οι γονείς που συλλαμβάνουν ή ελπίζουν να συλλάβουν παιδί μέσω της τεχνολογίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσο και τα παιδιά τους, μπορούν να καθησυχασθούν ότι η καρδιομεταβολική υγεία τους φαίνεται να είναι ανάλογη στα παιδιά της ART και σε όσα η σύλληψη έγινε με φυσικό τρόπο. Περαιτέρω έρευνες με ακόμη πιο μακρύ ορίζοντα παρακολούθησης θα βοηθήσουν να εξετασθεί αν αυτά τα ευρήματα αλλάζουν όσο περνάνε τα χρόνια μετά την ενηλικίωση».
Δείτε εδώ τον σύνδεσμο με την επιστημονική δημοσίευση

Θηλάζοντας τα δίδυμα: Δηλώστε συμμετοχή στο online σεμινάριο για τον επιτυχημένο θηλασμό διδύμων
Αν θέλετε να μάθετε τα πάντα για το θηλασμό των διδύμων και να είστε όσο πιο σωστά προετοιμασμένη για να θηλάσετε τα διδυμάκια σας κλείστε θέση στο online σεμινάριο που διοργανώνει την Tετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 18:30 το MyTwins.gr, το νούμερο 1 site για τους διδυμογονείς και όλα όσα αφορούν τον κόσμο των διδύμων.
Εισηγήτρια είναι η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία – Σύμβουλος μητρικού θηλασμού και το σεμινάριο συντονίζει η Εύη Σταθάτου, ιδρύτρια του mytwins.gr, συγγραφέας του βιβλίου “ξεχωριστός κόσμος των διδύμων” και Πιστοποιημένη Parent Coach.
Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από αυτό το μαγικό ταξίδι του θηλασμού διδύμων: Μιλάμε για τους πρώτους θηλασμούς, τα στάδια της παραγωγής του γάλακτος, τα μικροπροβλήματα που ίσως προκύψουν και πώς έγκαιρα θα τα αντιμετωπίσετε, τις στάσεις θηλασμού, τις ενδείξεις που τον καθιστούν επιτυχημένο αλλά και για την ευελιξία με την οποία μπορείτε να λειτουργήσετε ώστε να υιοθετήσετε τον τρόπο θηλασμού των 2 μωρών σας, που πραγματικά επιθυμείτε. Επιπλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα ζωντανά να συζητήσουμε ό,τι σας προβληματίζει και να λύσουμε κάθε απορία εξατομικευμένα.
Το σεμινάριο είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μητέρων που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να έχουν φυσική παρουσία σε τέτοιου είδους σεμινάρια, συνεπώς περιέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών δομημένο με τέτοιο τρόπο που να είναι κατανοητές εξ αποστάσεως.
Μην το χάσετε!
Δηλώστε συμμετοχή στο σεμινάριο θηλασμού διδύμων και μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να θηλάσετε με επιτυχία τα διδυμάκια σας. Κλείστε θέση ΕΔΩ