Τα διδυμάκια σας μεγάλωσαν και αρχίζουν σιγά σιγά να ζητούν να κρατούν εκείνα μόνα τους το κουτάλι του φαγητού; Μήπως έχετε βαρεθεί να τους αλλάζετε φορμάκια γιατί βουτάνε τα δάχτυλά τους μέσα στο φαγητό; Αν ναι, τότε πλησιάζει η μέρα που θα αρχίσουν να θέλουν να τρώνε μόνα τους.
Πρόκειται για μία διαδικασία που αρχίζει ακόμη και από τον όγδοο μήνα της ζωής του, όμως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να τελειοποιηθεί.
Περίπου στην ηλικία των 8 με 12 μηνών κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν από μόνα τους να χρησιμοποιούν τα δαχτυλάκια τους για να φέρουν το φαγητό στο στόμα , ενώ από τους 13 έως τους 15 πρώτους μήνες της ζωής του μπορείτε να τους εμπιστευτείτε το κουτάλι.

Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολλά λερωμένα ρούχα και αρκετό καθάρισμα της καρέκλας και του πατώματος κάτω από το μικρό σας. Συνήθως, τα νήπια μαθαίνουν να μην λερώνονται και τόσο πολύ πριν φτάσουν στην ηλικία των δύο ετών, όμως είναι απολύτως φυσιολογικό αν το παιδάκι σας δεν τελειοποιήσει την τεχνική του πριν τα τρία του έτη. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή.
Η παιδίατρος Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου μάς εξηγεί πόσο σημαντικό είναι για τα μωρά να μην τα μαλώνουμε όταν λερώνονται με το φαγητό αλλά τουναντίον να τα ενθαρρύνουμε να αυτονομηθούν με τα γεύματά τους. Όπως εξηγεί “το ξέρω ότι δυσκολεύεσαι να ανεχτείς τον χαμό που κάνει το μικρό σου στα γεύματα, αλλά καλό είναι να γνωρίζεις πως όταν το μωρό σου τρώει μόνο του, ακόμα και αν λερώνεται, κερδίζει σημαντικά οφέλη.”

Όπως αποδεικνύουν και οι επιστημονικές μελέτες το να λερώνεται ένα παιδί όταν τρώει είναι μια μορφή αισθητηριακού παιχνιδιού και κάνει καλό για τις κινητικές δεξιότητές του. Μαθαίνει να δρα ανεξάρτητα για πρώτη φορά και αυτό είναι σημαντικό για όλα τα στάδια της μετέπειτα ζωής του. Με το να βάζουν τα χεράκια τους στο μπολ και στο φαγητό τους, τα διδυμάκια σας εξασκούν τις πρακτικές ικανότητές τους με το να πιάνουν, να ζουλάνε και να ρίχνουν το φαγητό κάτω. Ξέρουμε ότι εκνευρίζεστε και μόνο στην ιδέα αλλά είναι αναπόφευκτο να συμβεί κατά τη διάρκεια της εκμάθησης. Τέλος, το παιδί ανακαλύπτει τις γεύσεις, τις υφές και τη θερμοκρασία των τροφών. Για παράδειγμα, θα διαπιστώσει από μόνο του ότι είναι πιο εύκολο να σηκώσεις ένα κομμάτι μπανάνα από μία χούφτα γιαούρτι ή μακαρόνια με κιμά.