Οι ιώσεις και οι λοιμώξεις είναι αναπόφευκτες για τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά αναμένεται να αρρωστήσουν 8-12 φορές το χρόνο, ειδικά αυτά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό!
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λοιμώξεων είναι ιογενείς. Επομένως τις περισσότερες φορές που το παιδί σας θα είναι άρρωστο, ακόμη και με υψηλό πυρετό ΔΕΝ θα χρειάζεται αντιβίωση.
Eπειδή στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών από μικρούς και μεγάλους η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια εξηγεί στους γονείς σε ποιες καταστάσεις ενδείκνυται η λήψη αντιβίωσης και σε ποιες πρέπει να αποφεύγεται.
Το παιδί μου έχει πολλές μέρες συνάχι με πράσινες εκκρίσεις. Τι κάνω;
Δεν είναι σπάνιο τα παιδιά να έχουν συνάχι και μπούκωμα για πολλές μέρες, καθώς επίσης και οι εκκρίσεις τους να γίνουν παχιές και κίτρινες ή πράσινες. Αυτό για έναν ενήλικα ίσως να ήταν σημάδι ιγμορίτιδας, που είναι μικροβιακή επιπλοκή και απαιτεί αντιβίωση. Στα παιδιά, που ακόμα οι μετωπιαίοι κόλποι και τα ιγμόρεια άντρα δεν έχουν αναπτυχθεί, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Άρα το συνάχι, που είναι κατεξοχήν σημάδι ίωσης ΔΕΝ χρειάζεται αντιβίωση, όπως και να είναι οι εκκρίσεις.

Έχουν παρενέργειες οι αντιβιώσεις;
Οι αντιβιώσεις, όπως και όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες, όπως αλλεργική αντίδραση, εξανθήματα, ναυτία, διάρροιες, κοιλιαλγία. Περίπου 1 στα 10 παιδιά αναμένεται να εμφανίσει κάτι από αυτά. Όταν υπάρχει λόγος να πάρει το παιδί την αντιβίωση, το ρίσκο των παρενεργειών ισοσταθμίζεται από το όφελος για την αντιμετώπιση της λοίμωξης. Αν όμως το παιδί δεν επωφελείται από την αντιβίωση τότε μένει μόνο το ρίσκο των παρενεργειών.
Πόσο χρόνο θέλει η αντιβίωση για να δράσει;
Γενικά, ένα παιδί που παίρνει αντιβίωση θα πρέπει μέσα σε 48-72 ώρες να εμφανίσει σημάδια βελτίωσης. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας καθώς μπορεί η αντιβίωση να μην είναι η κατάλληλη.
Το παιδί μου μετά από 2 ημέρες αντιβίωσης είναι ήδη καλά. Πρέπει να την πάρει όλες τις μέρες;
Η αντιβίωση αρχίζει να δρα και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη μέσα στις πρώτες 24-72 ώρες. Το παιδί απυρετεί και η διάθεσή του επανέρχεται. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η δράση της αντιβίωσης είναι απαραίτητο να πάρει την αγωγή για όλες τις μέρες που συνέστησε ο παιδίατρος. Διαφορετικά τα μικρόβια «μισοσκοτώνονται» με αποτέλεσμα και το παιδί να υποτροπιάσει και η αντοχή των μικροβίων να αυξηθεί, ώστε σε επόμενη χρήση η αντιβίωση να μην «πιάνει».
Χρήσιμες Συμβουλές:
- Μην δίνετε αντιβιώσεις χωρίς εξέταση/συμβουλή γιατρού.
- Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες του παιδιάτρου σας. Δώστε τη δόση σωστά και στις προκαθορισμένες ώρες.
- Μην δίνετε στο δίδυμο παιδί σας την αντιβίωση που δόθηκε στο άλλο. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.