Το σύνδρομο Down ή αλλιώς η ‘Τρισωμία 21’ είναι μια χρωμοσωμική ανωμαλία η οποία χαρακτηρίζεται από ένα επιπλέον χρωμόσωμα 21. Στο 90% των περιπτώσεων αυτό το χρωμόσωμα προέρχεται από τη μητέρα.
Δίδυμα και σύνδρομο Down
Όπως καλά γνωρίζουμε, η περίπτωση της δίδυμης κύησης κρύβει αρκετές δυσκολίες. Επίσης, σε μια δίδυμη κύηση αυξάνονται οι κίνδυνοι περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας των εμβρύων. Στη 12η εβδομάδα της κυήσεως, όπως ήδη είναι γνωστό, γίνεται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Εκεί ο υπέρηχος έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει και στα δύο έμβρυα ενδείξεις για το σύνδρομο Down. Οι πιθανότητες όμως (κυρίως για τα μονοζυγωτικά δίδυμα) να βρεθούν και τα δύο με το σύνδρομο Down είναι μία στο εκατομμύριο.
Ενδεικτικές Προτάσεις για την εκπαίδευση παιδιών με σύνδρομο Down
Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν κυρίως εκπαιδεύσιμα παιδιά, που μπορούν δηλαδή να αποκτήσουν τις απαραίτητες σχολικές γνώσεις και δεξιότητες. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το σύνδρομο δείχνουν πως τα παιδιά αυτά αν βρίσκονται σε κανονικό σχολείο, με συνοδεία ειδικού παιδαγωγού, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Οι ενδεικτικές προτάσεις είναι οι εξής:
- Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και με τη χρήση εικονοκαρτών να αυτοεξυπηρτούνται.
- Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις εικονοκάρτες τα συναισθήματα.
- Τα παιδιά μαθαίνουν τις έννοιες των λέξεων που αντιπροσωπεύουν ζώα, φρούτα, έπιπλα, ρούχα κ.λ. (σημασιολογία).
- Τα παιδιά μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, να κόβουν με ψαλίδι, να σχεδιάζουν, να ιχνηλατούν, να κάνουν λαβύρινθους, να πλάθουν γράμματα με πλαστελίνη ή πηλό (γραφοκινητικές ασκήσεις).
- Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν από βιβλία με πλούσιες εικόνες.
- Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν παζλ, να φτιάχνουν πύργους με Lego, να κάνουν διάφορες ασκήσεις ακολουθώντας τα μοτίβα.
- Τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν ασκήσεις αναρρίχησης , βάδισης και έρπυσης μέσα από λαβύρινθους (για την ανάπτυξη του νευρικού και μυϊκού συστήματος).
Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι παιδιά πολύ τρυφερά και αγαπησιάρικα. Σαφώς, συναισθήματα όπως λύπη, σύγχυση, θυμός, ακόμη και ντροπή μπορεί να παρουσιάζονται σε όλους τους γονείς, κυρίως όταν πληροφορούνται για πρώτη φορά ότι το παιδί τους πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Όμως, αυτά τα παιδιά με τη σωστή καθοδήγηση, με την εποικοδομητική συνεργασία με τον δάσκαλο και τον ειδικό παιδαγωγό και με απέραντη αγάπη, είναι ικανά να μάθουν τα πάντα και να έχουν μια καλή ενήλικη πορεία.
