Το σαββατοκύριακο είναι γεμάτο δραστηριότητες με τα παιδιά και εμείς ετοιμάζουμε το κολατσιό που θα μπει στην τσάντα της βόλτας!
ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
320 γραμμάρια χλιαρό νερό
2 1/2 κουτάλια του γλυκού μαγιά
1 1/2 κουτάλι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
1 1/2 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 ασπράδι αυγού για το άλειμμα
μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο ή σπόρους chia seeds για το πασπάλισμα
για την κρέμα αβοκάντο
3 ώριμα αβοκάντο
1 lime, χυμό
1 κουλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κλαδάκια κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Αναμείξτε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά ωσότου διαλυθούν και ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,αφήστε το 5 λεπτά και προσθέστε το αλάτι και την ζάχαρη. Ρίξτε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώστε καλά.
2.Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει η ζύμη σκεπάζοντάς την με μια πετσέτα,για περίπου 20 λεπτά.
3.Κόψτε σε ισόποσα κομμάτια (περίπου 8-10) και πλάστε δημιουργώντας χοντρά δαχτυλίδια.
4.Αφήστε τα να φουσκώσουν για ακόμα 15 λεπτά και στη συνέχεια ζεματίστε το κάθε ένα ξεχωριστά βουτώντας τα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερο για περίπου μισό λεπτό.
5.Τέλος αλείψτε με το ασπράδι, πασπαλίστε με μαύρο σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 15′, στους 200ο C.
6.Στο μεταξύ καθαρίστε τα αβοκάντο και πολτοποιήστε τα με ένα πηρούνι ή στον πολυκόφτη. Προσθέστε το χυμό lime,το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι, αρωματίστε με το φρέσκο κόλιανδρο.
7.Κόψτε τα στη μέση και εφόσον κρυώσουν, αλείψτε με τη κρέμα αβοκάντο.
Προαιρετικά, προσθέστε φέτες από τοματίνια και λεπτές φέτες αγγουριού.