Αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φοβούνται όταν υπάρχει γάτα στο περιβάλλον τους, λόγω της εντύπωσης που επικρατεί στην Ελλάδα πως μπορεί να κολλήσουν τοξόπλασμα. Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο αυτοί οι φόβοι έχουν βάση και τι πρέπει να προσέχει μια γυναίκα στη διάρκεια της κύησης, προκειμένου να μη μολυνθεί από τοξόπλασμα.
Η επιστημονική ονομασία είναι Toxoplasma gondii και είναι ένα πρωτόζωο που έχει ως τελικό ξενιστή τη γάτα. Ως ενδιάμεσοι ξενιστές μπορούν να λειτουργήσουν άλλα είδη ζώων (βοοειδή, πρόβατα, σκύλοι, χοίροι, τρωκτικά, κουνέλια, πτηνά κ.α.) όπως επίσης και ο άνθρωπος. Όταν μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μολυνθεί, υπάρχει ο φόβος αποβολής ή μόλυνσης του εμβρύου. Πολλές γυναίκες πριν μείνουν έγκυες έχουν περάσει κάποια στιγμή τοξοπλάσμωση, χωρίς καν να το καταλάβουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ν’ αναπτύξουν ανοσία.
Ας δούμε τώρα την περίπτωση της γάτας που τόσο έχει κατηγορηθεί για την μετάδοση της τοξοπλάσμωσης.
Μια γάτα που έχει μολυνθεί, μπορεί να το μεταφέρει στο περιβάλλον μόνο μέσω των κοπράνων της τις επόμενες 7 με 20 ήμερες και ποτέ ξανά, λόγω ανάπτυξης ανοσίας. Πως όμως μπορεί μια γάτα να μολυνθεί; Η απάντηση είναι από βρώμικη τροφή, αν δηλαδή τρώει μολυσμένα ποντίκια και πουλιά ή ωμό κρέας το οποίο είναι μολυσμένο. Για να προστατέψουμε λοιπόν τη γάτα μας, καλό θα ήταν να την ταΐζουμε με τις ειδικές τροφές για γάτες που βρίσκουμε στα pet shops ή όταν της δίνουμε κρέας να είναι πάντα καλά ψημένο. Επίσης, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να μην καθαρίζουμε την άμμο της (ας το κάνει ο σύντροφός μας!) ή αν πρέπει να το κάνουμε εμείς, να φοράμε γάντια και μετά να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας. Τόσο απλό!
Από που μπορούμε πραγματικά να κολλήσουμε τοξόπλασμα και τι πρέπει να προσέχουμε;
Στο 99% των ανθρώπων μεταδίδεται από μη καλά πλυμένα λαχανικά και φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πλένουμε πολύ καλά και με άφθονο τρεχούμενο νερό τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα καταναλώσουμε. Μια άλλη πηγή μόλυνσης μπορεί να είναι το κρέας. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να είναι καλά ψημένο αλλά επίσης και όταν ζυμώνουμε κιμά, θα πρέπει να φοράμε γάντια, να μη δοκιμάζουμε το κρέας ωμό ή μισοψημένο και να πλένουμε πολύ καλά τα σκεύη και τα μαχαιροπίρουνα που ήρθαν σ’ επαφή με το ωμό κρέας. Τέλος όταν ασχολείστε με την κηπουρική, να φοράτε γάντια και στη συνέχεια να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας.
Από τα παραπάνω, είναι εύκολο ν’ αντιληφθούμε ότι είναι σχεδόν απίθανο να κολλήσουμε τοξόπλασμα από τις γάτες και είναι παράλογο να φοβόμαστε ότι θα μας μολύνουν. Γι’ αυτό, για τη σωστή προφύλαξη μας, όπως και των παιδιών μας, αλλά και των κατοικίδιων μας, αρκεί να ακολουθήσουμε αυτούς τους απλούς κανόνες υγιεινής!
Για το άρθρο συνεργάστηκε η Αφροδίτη Γιαννούλη D.V.M. – Veterinarian at Lesia small animal clinic Düsseldorf