Η αλήθεια είναι πως γενικά, το κομμάτι της γραφής είναι μια πρόκληση για τους μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, όταν αυτή, εξαιτίας της τωρινής κατάστασης, χρειάζεται να γίνει εξ αποστάσεως. Ειδικότερα για εκείνους που πρέπει να προσέχουν, περισσότερο, τα γράμματά τους, να γράφουν πάνω στη γραμμή, να αναγνωρίζουν τα ορθογραφικά τους λάθη, είναι ακόμα μεγαλύτερη η πρόκληση. Ας δούμε, όμως, με ποιον τρόπο μπορούμε να οργανώσουμε την εξ αποστάσεως διδασκαλία, ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τους μαθητές μας, κυρίως στο κομμάτι της ορθογραφίας.
Όποια πλατφόρμα διαδικτυακής εκπαίδευσης και αν επιλέξουμε να δουλέψουμε με τον μαθητή μας, μπορούμε να είμαστε το ίδιο δημιουργικοί και ευέλικτοι στον τρόπο διδασκαλίας. Πριν ξεκινήσουμε το οποιοδήποτε εξ αποστάσεως μάθημα, φροντίζουμε να στείλουμε από την προηγούμενη μέρα στον μαθητή μας το υλικό με το οποίο θα δουλέψουμε καθώς και τη λίστα με τα εργαλεία που θα χρειαστούν.
Στη διάρκεια της εξ αποστάσεως συνεδρίας, έχουμε, ήδη, ετοιμάσει τις δύο κάρτες για την ορθογραφία, όπως την κάρτα Τ.Π.Ο. (Ταυτόχρονη Προφορική Ορθογραφία) και την κάρτα Κ.Ο.Σ.Ο. (Κεφαλαίο-Οργάνωση-Σημεία στίξης-Ορθογραφικά λάθη). Στην πρώτη κάρτα σχεδιάζουμε ένα αυτί (ακούω τη λέξη ή την πρόταση), ένα στόμα (επαναλαμβάνω τη λέξη ή την πρόταση) και ένα χέρι (πατώ ταυτόχρονα στο κάθε δάχτυλο του χεριού, ξεκινώντας από τον αντίχειρα το κάθε γράμμα της λέξης ή την κάθε λέξη της πρότασης). Στη δεύτερη κάρτα σχεδιάζουμε 4 σχήματα ΣΤΟΠ. Στο πρώτο σχήμα, βάζουμε τη λέξη Κεφαλαίο, στο δεύτερο τη λέξη Οργάνωση, στο τρίτο τις λέξεις Σημεία στίξης και στο τέταρτο Ορθογραφικά λάθη. Πριν ξεκινήσουμε τη ορθογραφία, εξηγούμε τη χρήση των καρτών στον μαθητή και κάνουμε, μαζί μερικά παραδείγματα.
Δείχνουμε στον μαθητή, την πρώτη κάρτα (Τ.Π.Ο.). Λέμε τη λέξη ή την πρόταση, ο μαθητής τις ακούει και τις επαναλαμβάνει. Πάνω στο χάρτινο χέρι, την ώρα που προφέρει το κάθε γράμμα της λέξης ή την κάθε λέξη της πρότασης, ταυτόχρονα πατάει και το κάθε δάχτυλό του, στα αντίστοιχα χάρτινα δάχτυλα, ξεκινώντας από τον αντίχειρα. Μετά λέει ολόκληρη τη λέξη ή την πρόταση. Επαναλαμβάνει τη διαδικασία 2 φορές. Αφού έχει εξασκηθεί προφορικά, γράφει τη λέξη ή την πρόταση στο τετράδιό του ή σε έναν άσπρο πίνακα με λεία επιφάνεια ή σε έναν μαυροπίνακα, από μνήμης, λέγοντας κάθε φορά αυτά που γράφει. Έτσι, γνωρίζουμε και εμείς τι γράφει ή αν έχει παραλείψει κάτι στη λέξη ή στην πρόταση, να κάνουμε υπενθύμιση. Συνεχίζεται η ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες λέξεις (4-5 λέξεις κάθε φορά) ή προτάσεις (2-3 προτάσεις κάθε φορά). Αφού ο μαθητής τελειώσει την ορθογραφία, του δείχνουμε τη δεύτερη κάρτα (Κ.Ο.Σ.Ο.). Ο μαθητής βλέπει το κάθε σχήμα ΣΤΟΠ και κάνει αυτοδιόρθωση, με τη δική μας βοήθεια όπου χρειάζεται. Του ζητάμε, να σηκώσει αυτό που έχει γράψει μπροστά στην οθόνη, ώστε να μπορέσουμε να το δούμε και να κάνουμε περισσότερες διορθώσεις, αν χρειάζεται. Σε όλη αυτή τη διαδικασία μπορεί να συμμετέχει και ο γονιός, ειδικότερα σε παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Σαφώς, το να πετύχει οποιοδήποτε εξ αποστάσεως μάθημα με μαθητές με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι πάντα εφικτό. Χρειάζεται πολύ μεγάλη εκπαίδευση τόσο από τον ειδικό, όσο και από τον ίδιο τον μαθητή. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, καθετί καινούριο είναι και δύσκολο, μέχρι και αυτό να γίνει συνήθεια.