Τι είναι η κήλη, ποιες είναι οι πιο συχνές κήλες και πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο παιδί μας;
Κήλη είναι η πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου διαμέσου ενός ευένδοτου σημείου της κοιλιακής χωράς. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια στη οποία το παιδί μπορεί να κλαίει, να βήχει ή άπλα να στέκεται όρθιο. Εμφανίζεται σαν ένα μικρό εξόγκωμα στο σώμα του παιδιού το οποίο μπορεί να αυξομειώνεται ή και να εξαφανίζεται τελείως.
Ποιες είναι οι πιο συχνές κήλες στα παιδιά
Ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζεται η κήλη και το περιεχόμενο της υπάρχουν οι έξης τύποι:
- Βουβωνοκήλη (βουβωνικές περιοχές)
- Ομφαλοκήλη (ομφαλός)
- Κήλη λεύκης γραμμής (στην γραμμή μεταξύ στέρνου και ομφαλού)
- Υδροκήλη (το περιεχόμενο της κήλης είναι συλλογή υγρού)
Είναι επικίνδυνη η κήλη για την υγεία του παιδιού μου;
Είναι μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες το περιεχόμενο της κήλης δεν μπορεί να αναταχθεί πίσω στην κοιλιακή χωρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διόγκωση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη με συνοδό άλγος, ερυθρότητα δέρματος και έμετο. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις βουβωνοκήλες.
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει κήλη;
Τη διάγνωση την κάνουν συνήθως οι γονείς, βλέποντας τη διόγκωση που εμφανίζεται και εξαφανίζεται. Απευθύνονται στον παιδίατρο, ο οποίος θέτει την υπόνοια ή και τη διάγνωση και τους παραπέμπει σε παιδοχειρουργό.
Άλλοτε πάλι, η διάγνωση γίνεται στο ιατρείο του παιδιάτρου, είτε με την ευκαιρία ενός εμβολίου είτε γιατί νόσησε το παιδί.
Τι είναι η βουβωνοκήλη και πώς αντιμετωπίζεται;
Η βουβωνοκήλη είναι συχνότερη στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια. Η πρώτη εμφάνισή της μπορεί να είναι ακόμη και τις πρώτες μέρες ή τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση του νεογνού. Είναι η διόγκωση που εμφανίζεται στις βουβωνικές περιοχές και σε προχωρημένες περιπτώσεις κατεβαίνει προς τα κάτω, προς το όσχεο. Τότε ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη. Το περιεχόμενο της κήλης αυτής είναι συνήθως, έντερο. Στα κορίτσια, μπορεί να είναι ωοθήκες. Στα παιδιά με βουβωνοκήλη υπάρχει κίνδυνος περίσφιξης. Περίσφιξη σημαίνει, ότι το έντερο παγιδεύεται μέσα στο άνοιγμα της κήλης, στραγγαλίζεται με αποτέλεσμα να μη γίνεται καλή αιμάτωση και νεκρώνεται. Η βουβωνοκήλη αντιμετωπίζεται πάντα χειρουργικά αμέσως μετά την διάγνωση λόγω του αυξημένου κίνδυνου περίσφιξης.
Τι είναι η κήλη της λευκής γραμμής και πώς αντιμετωπίζεται;
Στη νοητή γραμμή που συνδέει τον ομφαλό και το κάτω άκρο του στέρνου, εμφανίζεται μικρή ανώδυνη διόγκωση όταν το παιδί είναι όρθιο, κλαίει ή το βάλουμε να βήξει. Σπάνια εμφανίζει περίσφιξη. Αντιμετωπίζεται με προγραμματισμένο χειρουργείο.
Τι είναι η ομφαλοκήλη και πώς αντιμετωπίζεται;
Είναι συχνή στα νεογέννητα. Οφείλεται σε ένα άνοιγμα ή αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού, με αποτέλεσμα μέρος του εντέρου να προβάλλει στην περιοχή του ομφαλού . Φαίνεται σαν μια μαλακή, στρογγυλή διόγκωση η οποία και ανατάσσεται εύκολα.
Είναι πιο συχνή στα κορίτσια και στα παιδιά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά μετά την ηλικία των 4 χρονών διότι νωρίτερα υπάρχει η πιθανότητα να υποχωρήσει.
Τι είναι η υδροκήλη και πώς αντιμετωπίζεται;
Υδροκήλη είναι η συλλογή υγρού μέσα στους χιτώνες του ιδίως ελυτροειδούς γύρω από τον όρχι. Η διάφορα της υδροκήλης από την βουβωνοκήλη είναι ότι το εύρος του καναλιού που έχει παραμείνει ανοιχτό είναι πολύ μικρότερο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην επιτρέπει την δίοδο έντερου, πάρα μονό υγρού από την κοιλιά προς το όσχεο. Εμφανίζεται από τη νεογνική ηλικία. Καθώς μεγαλώνει όμως το νεογνό, προοδευτικά υποχωρεί και τελικώς, μετά από τον πρώτο χρόνο της ζωής του εξαφανίζεται. Αντιμετωπίζεται με προγραμματισμένο χειρουργείο μετά το δεύτερο έτος ζωής αν συνεχίζει να υπάρχει.

Ο Παιδοχειρουργός Ηλίας Αλεξίου γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα.
Ολοκλήρωσε την προπτυχιακή του εκπαίδευση στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Ιατρός στη αεροπορία και ακολούθως ξεκίνησε την θητεία του ως αγροτικός ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατων και στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας.
Εξειδικεύτηκε επί σειρά ετών στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» όπου στο διάστημα αυτό εκπαιδεύτηκε και συμμετείχε ενεργά σε επεμβάσεις Ογκολογικης Χειρουργικης. Ακολούθως, ειδικεύθηκε στην Χειρουργική Παίδων στην Αθήνα, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και στη Β΄ Παιδοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων « Παναγιώτη & Αγλαια Κυριακού».
Μετά από επιτυχείς εξετάσεις απέκτησε τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας του Χειρουργού Παίδων.
Έχει συμμετάσχει έως τώρα σε αρκετές επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Είναι μέλος ελληνικών επιστημονικών εταιρειών και κάτοχος διπλώματος ATLS (Advanced Trauma Life Support) και APLS (Advanced Paediatric Life Support). Απο τον Μάρτιο του 2017 εργάζεται ως επιμελητής Χειρουργός Παίδων στο Νοσοκομείο Metropolitan.