Οι φυτικές ίνες γνωστές και ως διαιτητικές ή εδώδιμες ίνες είναι συστατικά διαφόρων τροφίμων τα οποία δεν πέπτονται και δεν απορροφώνται και καταλήγουν ανέπαφες στο παχύ έντερο.
Μερικές από τις τροφές που περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια.
Αξιόλογες μελέτες έχουν εξετάσει τη δράση των φυτικών ινών στην υγεία μας και βρέθηκαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Μερικοί από τους λόγους που πρέπει να τρώμε αρκετές φυτικές ίνες είναι γιατί βοηθούν:
• στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας
• στη θεραπεία ορισμένων νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος
• στην πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
• στην μείωση της χοληστερόλης
• στη διατήρηση του σακχάρου στον οργανισμό σε καλύτερα επίπεδα
Μερικοί πρακτικοί τρόποι για να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών στην καθημερινότητα μας, φαίνονται παρακάτω:
• Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα κυρίως γεύματα και στα σνακ
• Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη φλούδα
• Ολόκληρα τα φρούτα και λαχανικά έχουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους χυμούς τους
• Δημητριακά ολικής άλεσης για πρωινό
• Ψωμί, κριτσίνια, κράκερ κλπ ολικής άλεσης στα κυρίως γεύματα και στα σνακ
• Μακαρόνια ολικής άλεσης
• ‘Καστανό’ ρύζι αντί ‘λευκό’
• Αύξηση στην συχνότητα κατανάλωσης οσπρίων
Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή μας θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και να κατανέμεται στα διάφορα γεύματα, για την αποφυγή δυσάρεστων γαστρεντερικών διαταραχών, όπως φούσκωμα, αέρια κ.λπ.
Με την αύξηση των φυτικών ινών, θα πρέπει να αυξήσουμε και την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σε ορισμένα νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως σε περιόδους έξαρσής τους, χρειάζεται μείωση των φυτικών ινών, γι’ αυτό και η συμβουλή του ειδικού κρίνεται απαραίτητη.