Η οστρακιά είναι εξανθηματική ασθένεια με πυρετό που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο, β-αιμολυτικό της ομάδας Α. Συνήθως η πάθηση εμφανίζεται μαζί με φαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα, που προκαλεί το ίδιο μικρόβιο.
Η οστρακιά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πολύ συχνότερη σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο αυτή και δεν αφήνει μόνιμη ανοσία.
Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Παναγιώτης Ευθυμίου οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση σε περίπτωση πυρετού πονόλαιμου και παρόμοιου εξανθήματος να επικοινωνούν με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί προκειμένου να γίνει κλινική εξέταση και εργαστηριακός έλεγχος.
Πρόκειται για μεταδοτική νόσο.Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α εντοπίζεται στη μύτη ή και στο φάρυγγα των ατόμων που πάσχουν από στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Μεταδίδεται σε άλλους ανθρώπους με το φτάρνισμα ή το βήχα.
Οι ασθενείς με οστρακιά μεταδίδουν τη νόσο μέχρι 24 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας
Ο στρεπτόκοκκος β-αιμολυτικός της ομάδας Α παράγει μια τοξίνη η οποία ευθύνεται για την πρόκληση επιπλοκών όπως το δερματικό εξάνθημα χαρακτηριστικό της οστρακιάς. Δεν είναι όλοι οι στρεπτόκοκκοι που παράγουν την εν λόγω τοξίνη. Επίσης δεν είναι όλα τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στις τοξικές επιδράσεις της.
Τι προκαλεί οστρακιά
Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι.

Συμπτώματα οστρακιάς
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia.
Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.
Χρόνος επώασης οστρακιάς
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.
Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί με οστρακιά
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.
Πόσο διαρκεί η οστρακιά;
Ο πυρετός σε παιδί με οστρακιά συνήθως υποχωρεί σε 3-4 μέρες. Το εξάνθημα της οστρακιά εξαφανίζεται σε 5-6 μέρες. Την υποχώρηση του εξανθήματος της οστρακιάς ακολουθεί το ξεφλούδισμα δέρματος, το οποίο διαρκεί 5-10 μέρες.
Επιπλοκές οστρακιάς
Οι κυριότερες επιπλοκές της οστρακιάς είναι:
1. Ρευματικός πυρετός (προσβάλλει τις αρθρώσεις, καρδιά).
2. Απόστημα γύρω στις αμυγδαλές.
Θεραπεία οστρακιάς – Συμβουλές σε γονείς
Γονείς, ακολουθήστε τις πιο κάτω συμβουλές για να βοηθήσετε το άρρωστο παιδί με οστρακιά:
• Αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για το πυρετό.
• Φροντίστε έτσι ώστε το άρρωστο παιδί με οστρακιά να μην έρχεται σε στενή επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ειδικά αν υπάρχουν βρέφη.
• Να μην χρησιμοποιούν οι άλλοι τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού με οστρακιά.
• Να πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας όταν φροντίζετε το άρρωστο παιδί.
• Προσφέρετε στο παιδί μπόλικα υγρά, μαλακά φαγητά γιατί συνήθως τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να καταπιούν.
• Αν το παιδί είναι μεγάλο, μπορεί να κάνει γαργάρες με κάποιο αντισηπτικό φάρμακο.
• Σιγουρευτείτε ότι το παιδί παίρνει το αντιβιοτικό το οποίο συνέστησε ο παιδίατρος.
• Χρειάζεται οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος ίσως ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις (όπως καλλιέργεια εκκρίσεων από τις αμυγδαλές) για να επιβεβαιώσει την παρουσία του μικροβίου. Μαζί με το αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος.
H ανάρτηση του παιδιάτρου
Το myTwins προτείνει

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα δίδυμα μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο της Εύης Σταθάτου «Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων» , το καταλληλότερο εγχειρίδιο, που μπορείς να βρεις όλες τις απαντήσεις για την ανατροφή των δίδυμων παιδιών σου. Παράγγειλε το βιβλίο εδώ.