Ο πολύ δραστήριος εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης, γνωστός και ως Schoolmarius, με το νέο του βιβλίο Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς: 50+2 δραστηριότητες για την ψυχική ενδυνάμωση του παιδιού έρχεται να δώσει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ιδέες για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών και την τόνωση των δεσμών ανάμεσα στους μαθητές μιας τάξης ή στα μέλη μιας οικογένειας.
Μέσα από τις δραστηριότητες που προτείνει, μία για κάθε εβδομάδα του χρόνου, τα παιδιά θα διαπιστώσουν πως και στο σχολείο και στο σπίτι μπορούν να χαίρονται, να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους.
Ας γνωρίσουμε το βιβλίο “Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς”

Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με απλά υλικά, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Παρουσιάζονται σε παραλλαγές για το σχολείο αλλά και για το σπίτι, ενώ στόχο έχουν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά (μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού).
Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε 10 μέρη:
Γνωριμία – Έλα να σε μάθω! * Κύκλος – Όλα είναι κύκλος! * Θετική εστίαση – Δες το φωτεινά! * Αυτοπεποίθηση – Μου αρέσω τελικά! * Συναισθήματα – Νιώθεις ό,τι νιώθω; * Μοναδικότητα – Όλοι είμαστε από ένας * Αποδοχή – Μείνε όπως είσαι! * Ενδυνάμωση – Αδιάβροχος εαυτός * Στήριξη – Βοήθεια για όλους * Ενσυναίσθηση – Φόρα τα παπούτσια μου!
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ
ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΔΡΑΣΗ
Αγαπώ να κάνω λάθως
Μια δραστηριότητα για την τόνωση της αυτοπεποίθησης
Πολλές φορές μπερδεύουμε το λάθος μας με τον εαυτό μας. Θεωρούμε δηλαδή ότι ένα λάθος επηρεάζει πολύ το πώς βλέπουν οι άλλοι τον χαρακτήρα μας ή εμείς οι ίδιοι μειώνουμε την αξία του εαυτού μας με βάση τα λάθη που κάνουμε. Τα λάθη μας, όμως, δεν είμαστε εμείς, είναι απλώς τρόποι να μας γνωρίσουμε καλύτερα.
Ξεκινήστε ΕΔΩ
Συγγραφέας: Μάριος Μάζαρης
εικονογράφηση: Missy Merida
εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο Μάριος Μάζαρης μάς συστήνει το νέο του βιβλίο

Πολλές φορές αναρωτιέμαι, αν ήμουν δάσκαλός μου, τι θα έβλεπα σ’ εμένα; Αν είχα μπροστά μου τον μικρό Μάριο, τι θα έβλεπα, ποια στοιχεία του τωρινού χαρακτήρα μου φαίνονταν στη μικρή εκδοχή μου;
Σίγουρα δεν είχα αυτοπεποίθηση. Σίγουρα δεν μπόρεσα να δεθώ εύκολα με άλλα παιδιά – η γνωριμία μέσα στις τάξεις δεν είχε τη σημασία που της δίνουμε σήμερα. Δεν υπήρχε και η ανάγκη που υπάρχει σήμερα. Ανάγκη να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, τη μοναδικότητά μας, να αποδεχθούμε ο ένας τον άλλον, να μιλήσουμε για όσα νιώθουμε και να σεβαστούμε αυτό που νιώθουν και οι άλλοι γύρω μας. Να στηρίξουμε, να πιστέψουμε, να ενθαρρύνουμε, να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον. Παλιότερα, όλα αυτά δεν υπήρχαν καν στο τραπέζι ή γίνονταν χωρίς πολλές κουβέντες. Ή δεν γίνονταν καθόλου.
Τα τελευταία χρόνια όμως, που οι κοινωνίες μεγαλώνουν και οι φωνές πληθαίνουν, είναι περισσότερα αυτά που δεν λέγονται παρά αυτά που λέγονται. Η λέξη ενσυναίσθηση πηγαίνει από στόμα σε στόμα, χωρίς κανείς να τολμά να την εξηγήσει. Αυτός ο οδηγός είναι πλασμένος για να το κάνει. Δεν λέω «γραμμένος», γιατί πρωτίστως είναι βιωμένος, είναι δράσεις που σκέφτηκα και εφάρμοσα σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, με απώτερο στόχο να γνωρίσουν τους εαυτούς τους όσο μπορούν ακόμη να τους διαμορφώσουν, όσο είναι ακόμη νέοι και εύπλαστοι και ξεκλείδωτοι.
Είχα τη χαρά να δω τα μάτια τους να λάμπουν, να απορούν που ένας δάσκαλος ενδιαφέρεται για το πώς νιώθουν, να γελάνε που γέλαγα μαζί τους ή συζητούσα ή έπαιζα, και όλα αυτά με σκοπό να τα βοηθήσω να βρουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αυτή που δεν ήξερα ότι υπάρχει, αλλά πίστευα ότι σίγουρα υπάρχει. Γιατί όλοι έχουμε μέσα μας μια καλύτερη εκδοχή μας, που δεν βοήθησε κάποιος, ή οι περιστάσεις ή το περιβάλλον ή εμείς οι ίδιοι, να βγει στην επιφάνεια. Αυτές οι δράσεις είναι δομημένες με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται.
Με απλά υλικά, χρηστικά και καθημερινά, με εύκολες οδηγίες, χωρισμένες σε τρία μέρη: τη δράση όπως θα μπορούσε να εξελιχθεί-δουλευτεί στο νηπιαγωγείο ή στις μικρές τάξεις του δημοτικού (Α΄, Β΄ και Γ΄), πώς θα μπορούσε να δώσει μία έξτρα δόση στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄) και πώς θα μπορούσε να γίνει μέρος και της καθημερινότητας ενός παιδιού στο σπίτι.
Γιατί, αν κάτι έχει σημασία, είναι η σύνδεση του χρόνου που περνάμε στο σπίτι και του χρόνου που περνάμε στο σχολείο. Η σύνδεση αυτή είναι η ζωή μας όλη. Είναι το «καλημέρα» και το «καληνύχτα» και οι ώρες ανάμεσα. Ο οδηγός είναι χωρισμένος σε 10 ενότητες.
Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 δραστηριότητες. Στο τέλος θα συναντήσετε 2 επιπλέον να σας χαμογελούν. Αυτές οι 50 + 2 δραστηριότητες προορίζονται για τις 52 εβδομάδες ενός έτους, με την ελπίδα ότι, έστω μία φορά κάθε εβδομάδα, θα πιάνετε στο χέρι σας αυτό το βιβλίο και θα κάνετε πράξη μία δράση του. Δεν έχει σειρά συγκεκριμένη, εσείς τη βάζετε, ανάλογα με το πού θέλετε να δώσετε περισσότερο βάρος.
Ελπίζω να το κάνετε. Και είτε είστε δάσκαλος, δασκάλα, γονέας ή φροντιστής, να ζήσετε μαζί με τα παιδιά τις μοναδικές αυτές στιγμές που κάθε σελίδα περιγράφει.
Η γνωριμία με τον εαυτό μας δεν μπορεί να περιμένει να μεγαλώσουμε, ούτε να δώσουμε ραντεβού για να γίνει. Είναι μια διαρκής αναζήτηση, ένα διαρκές παιχνίδι, ένας ασταμάτητος τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο μας. Και αυτό το βιβλίο είναι ένας κόσμος. Καλώς ήρθες στον κόσμο που μπορείς!