Όχι, δεν πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Σαφώς τα φρέσκα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή σας και τα αποξηραμένα όμως έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Τι από τα δύο να τους δίνετε και πότε;
Ας ξεκινήσουμε από το πρακτικό θέμα: Όταν είστε σπίτι και τα παιδιά ζητάνε ένα φρουτένιο σνακ, θα τους δώσετε λίγα βερύκοκα, μερικά κερασάκια, θα τους καθαρίσετε λίγο αχλαδάκι και θα τους τα βάλετε σε ένα πιατάκι. Τέλεια! Τα δίδυμα θα πάρουν και τη γεύση και τη δροσιά αλλά και όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Τι γίνεται όμως με το σχολείο; Μήπως και τα δικά σας παιδιά ξεχνάνε τα φρούτα μέσα στο τσαντάκι φαγητού και μετά από κάποιες ώρες είναι για πέταμα; Ή στη βόλτα ή στο διάλειμμα από το ποδόσφαιρο. Τι κάνουμε τότε; Μήπως μια ωραία λύση είναι να έχουμε μαζί μας αποξηραμένα φρουτάκια που διατηρούνται καλύτερα ή όχι;
Σίγουρα τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια πρακτική λύση, θυμηθείτε όμως τα εξής:
Κατά τη διαδικασία της ξήρανσης προστίθεται στα φρούτα διοξείδιο του θείου, που ναι μεν συντελεί στη διατήρηση της βιταμίνης A και C, καταστρέφει όμως τη θειαμίνη που κάνει καλό στα αυξημένα επίπεδα ενέργειας.
Κατά τη διαδικασία του βρασμού, μεγάλο μέρος της βιταμίνης C καταστρέφεται.
Από την άλλη, τα αποξηραμένα:
Έχουν πολλές φυτικές ίνες, σελήνιο και κάλιο που κάνουν καλό στο έντερο και στη μυική και αιματολογική υγεία.
Μπορούν να αντικαταστήσουν ένα γλυκό με ζάχαρη με πιο υγιεινό τρόπο.
Τέλος, είναι καλή λύση και για μας τις μαμάδες που τρέχουμε εδώ και εκεί και χρειαζόμαστε εξτρά ενέργεια. Λέμε ναι λοιπόν στα φρέσκα φρούτα που υπεραγαπάμε, αλλά και στα αποξηραμένα που μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση!