Τα μαθηματικά είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα που σε κάποια παιδιά αρέσει πολύ και κάποια άλλα έχουν δυσκολίες. Για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες τα μαθηματικά είναι ένα δύσκολο μάθημα. Μπορεί όμως με το σωστό τρόπο να γίνει αφορμή για να μάθουν να γράφουν καλύτερα;
Το 60% περίπου των παιδιών με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζει δυσκολίες στο μάθημα των μαθηματικών. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών αδυνατεί να κάνει τις πράξεις της αφαίρεσης και δυσκολεύεται στην εκμάθηση της προπαίδειας και στη λύση των μαθηματικών προβλημάτων. Η κατανόηση και η λύση των προβλημάτων συνδέεται άμεσα με την κατανόηση και τη γραφή κειμένων.
Πώς, λοιπόν, ένα πρόβλημα μαθηματικών μπορεί να γίνει κίνητρο για ανάπτυξη γραπτού λόγου;
Υλικά:
Μεγάλα λευκά χαρτόνια
Εικόνες από βιβλία ή περιοδικά
Μαύρο μαρκαδόρο
Ψαλίδι
Κόλλα
Τι κάνουμε:
- Τοποθετούμε το λευκό χαρτόνι μπροστά στο παιδί.
- Βρίσκουμε έναν τίτλο και τον γράφουμε στο πάνω μέρος του χαρτονιού π.χ.
¨Βόλτα στο Αττικό Πάρκο¨
- Βρίσκουμε και κόβουμε από βιβλία και περιοδικά εικόνες που έχουν σχέση με τον τίτλο.
- Κολλάμε τις εικόνες κάτω από τον τίτλο.
- Βρίσκουμε το πρόβλημα (ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο που βρίσκεται το παιδί).
π.χ. Χθες το πρωί, η Μαρία με τους γονείς της πήγαν βόλτα στο Αττικό πάρκο. Μπαίνοντας βρήκαν μια μεγάλη λίμνη. Η Μαρία πρόσεξε πως μέσα στη λίμνη βρίσκονταν 9 πάπιες και έξω από αυτήν άλλες 6 πάπιες.
Αν μπουν και οι υπόλοιπες μέσα στη λίμνη, πόσες θα είναι όλες μαζί;
- Το παιδί ζωγραφίζει το πρόβλημα.
- Το παιδί απαντάει στην ερώτηση: ¨Τι ξέρω;¨
- Το παιδί απαντάει στην ερώτηση: ¨Τι ζητάω;¨
- Το παιδί κάνει την πρόσθεση: 9+6= 15
- Το παιδί γράφει: κάνω πρόσθεση, γιατί πρέπει να βρω πόσες θα είναι όλες μαζί.
- Το παιδί ξαναγράφει το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας αριθμητικά επίθετα, επιθετικούς και επιρρηματικούς προσδιορισμούς, καινούρια στοιχεία και συνεχίζει την ιστορία.
Παράδειγμα
Χθες το πρωί, η μικρή Μαρία με τους γονείς της και τη γιαγιά της , πήγαν βόλτα στο διάσημο Αττικό πάρκο στα Σπάτα. Μπαίνοντας βρήκαν μια μεγάλη και πολύ καθαρή λίμνη. Η Μαρία πρόσεξε πως μέσα στη λίμνη βρίσκονταν 9 μεγάλες πάπιες και έξω από αυτήν άλλες 6 μικρές πάπιες. Ήθελε να σκεφτεί έναν τρόπο να μπουν και οι υπόλοιπες πάπιες μέσα στη λίμνη. Πήγε σε μια μικρή καντίνα, που βρισκόταν στην άκρη του πάρκου. Αγόρασε ένα μαλακό κουλούρι. Πήγε στη λίμνη και άρχισε να πετάει στην άκρη της, λίγο ψωμάκι. Οι 6 πάπιες πλησίασαν, τσίμπησαν το ψωμί και μπήκαν δειλά – δειλά στη λίμνη. Επιτέλους, αφού μέτρησε όλες μαζί τις πάπιες, βρήκε πως τώρα μέσα στη λίμνη βρίσκονται 15 ευτυχισμένες πάπιες.
Η Μαρία έφυγε ευτυχισμένη!
- Έπειτα, βρίσκουμε και άλλες ασκήσεις, όπως να γράψει το παιδί σε μια στήλη όλα τα επίθετα ή όλα τα ρήματα.
- Τέλος, ετοιμάζουμε παρόμοια προβλήματα και ζητάμε από το παιδί
να ακολουθήσει ακριβώς τα ίδια βήματα.
Καλή διασκέδαση!

Είναι μητέρα τριών παιδιών, του Δημήτρη 7,5 χρονών και των διδύμων Αγγελική και Γιώργου 5,5 χρονών. Εργάζεται ως Ειδική Παιδαγωγός σε θέματα Δυσλεξίας και Μαθησιακών Δυσκολιών από το 2001. Σπούδασε στο Sheffield Hallam University, Bachelor of Arts in Education και στο University of Wales Swansea, Postgraduate Diploma in Teaching Dyslexic Children. Είναι πιστοποιημένη στο Teaching of Synthetic Phonics (University of New York), στο Teaching of Children with Dyslexia (University of New York), στο Parent Dyslexia Classes (Orton- Gillingham Methods). ). Έχει πιστοποιητικό Επάρκειας του «Αθηνά Τεστ Διάγνωσης Δυσκολιών Μάθησης» και πιστοποιητικό του «Μέταφων Τεστ». Είναι επίσημο μέλος του Orton Gillingham Academy και μέλος στο International Dyslexia Association. Είναι συγγραφέας βιβλίων σε παιδιά και εφήβους με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια και επόπτρια σε Ειδικούς Παιδαγωγούς. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και ιστοσελίδες πάνω σε θέματα Δυσλεξίας και Μαθησιακών Δυσκολιών.