Πριν από λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να βρεθώ μαζί με μια όμορφη παρέα bloggers και δημοσιογράφων στην παρουσίαση μίας σημαντικής πρωτοβουλίας της εταιρίας UNCLE BEN’S®, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των γονιών στο θέμα της διατροφής των παιδιών τους.
Σε έναν υπέροχο και πολύ φιλόξενο χώρο, στο school of gastronomy στο κέντρο της Αθήνας, μαγειρέψαμε μαζί με τον Chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, φάγαμε, συζητήσαμε και μάθαμε πολλά για τη σημαντικότητα της σωστής προετοιμασίας του οικογενειακού γεύματος. Αλλά και για τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών μας στο μαγείρεμα…
Θέλετε να σας πω το γιατί;
Οι ρυθμοί όλων μας είναι γρήγοροι, πολύ γρήγοροι…. Μονίμως τρέχουμε για να τα προλάβουμε όλα. Σχολείο, δουλειά, διαβάσματα, αθλήματα, σουπερ μάρκετ, πάρτυ… – Αχ, η λίστα είναι μεγάλη! Είναι αλήθεια πως μέσα στη βιασύνη της καθημερινότητας αφήνουμε πίσω συνήθειες σημαντικές, όπως αυτή του οικογενειακού γεύματος.
Πόσες φορές αισθάνομαι ότι ενώ είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, ο καθένας μας πολύ συχνά τρώει μόνος του, βιαστικά… Τα παιδιά γρήγορα μετά το σχολείο για να διαβάσουν και να φύγουν για το ποδόσφαιρο, ο μπαμπάς όταν επιστρέψει από τη δουλειά, εγώ σχεδόν πάντα στο πόδι ή ένα σνακ στο αυτοκίνητο.
Μήπως είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του οικογενειακού γεύματος στην καθημερινότητά μας; Θα μου πεις, εύκολο είναι με αυτούς τους ρυθμούς που έχουμε; Όχι, αλλά μήπως μπορούμε να το έχουμε στο μυαλό μας ως προτεραιότητα και να το προσπαθούμε; Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορούμε να μάθουμε για τα παιδιά μας το χρόνο που καθόμαστε μαζί στο τραπέζι και συζητάμε όλοι μαζί.
Και ακόμη σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορούμε να μάθουμε εμείς στα παιδιά για τις τροφές που τρώμε όταν μαγειρεύουμε όλοι μαζί. Εμείς είμαστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας, όχι σε αυτά που λέμε, αλλά σε αυτά που κάνουμε.
Δυστυχώς η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή είναι μεγάλη, γιατί τα νούμερα στη χώρα μας είναι απογοητευτικά. Σε πρόσφατη Πανελλαδική μελέτη σε μαθητικό πληθυσμό ηλικίας 9-12 ετών (μελέτη GRECO, 2009), φάνηκε ότι 4 στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ως ένας από τους κύριους λόγους παιδικής παχυσαρκίας αναδείχθηκε η χαμηλή ποιότητα της διατροφής των παιδιών, που προκύπτει μεταξύ άλλων και από την αναφερόμενη έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία σπιτικού φαγητού.
Γιατί λοιπόν να μην δώσουμε στο οικογενειακό φαγητό και την προετοιμασία του τη θέση που του αξίζει; Την ευκαιρία μας τη δίνει το Ben’s BeginnersΤΜ, το πρόγραμμα που ενθαρρύνει εμάς τους γονείς να μαγειρεύουμε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μας, έτσι ώστε τα παιδιά να αναπτύσσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες αλλά και να εξοικειώνονται με τη μαγειρική!
Εστιάζουμε στη διασκεδαστική πλευρά της μαγειρικής και ταυτόχρονα απολαμβάνουμε ποιοτικό χρόνο όλοι μαζί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Ben’s Beginners, ξεκινά και ένας μεγάλος digital διαγωνισμός, που έρχεται να επιβραβεύσει τους μικρούς chef, αλλά και τους γονείς τους! Αν έχετε και εσείς παιδία από 5 μέχρι 12 ετών, τραβήξτε ένα video ή μια φωτογραφία από την πρετοιμασία ενός οικογενειακού φαγητού με ρύζι Uncle Ben’s και ανεβάστε το στο www.unclebens.gr.
Στις 20 Οκτώβρη θα γίνει η ανάδειξη των νικητών, όπου ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει 3.000€ μετρητά, ενώ ο 2ος και 3ος από 1.000€. Διάρκεια διεξαγωγής Διαγωνισμού: Δευτέρα 5 /9/2016 έως και Τρίτη 18/10/2016.
Ακόμη μην ξεχάσετε το νέο Ben’s Academy, μία σειρά μαθημάτων μαγειρικής για όλη την οικογένεια, τα οποία θα δίνονται δωρεάν μέσα από τη σελίδα Uncle Ben’s® στο Facebook.
Η Σίσσυ Χρηστίδου, πρέσβειρα του Ben’s BeginnersΤΜ, προτρέπει τους νέους γονείς και τα παιδιά τους να μπουν στην κουζίνα και να μαγειρέψουν μαζί.
Ο Chef Δημήτρης Σκαρμούτσος μας εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε στα παιδιά μας για τις πρώτες ύλες των τροφών και να μαγειρεύουμε μαζί τους.
Η dream team της μπουγάτσας με ρύζι! Με τις Έφη Ανέστη, Ολίβια Γαβρίλη και Γεωργία Κυπριανού.
Φτιάξαμε την πιο ωραία μπουγάτσα με τις οδηγίες του Chef Δημήτρη Σκαρμούτσου και παρέα με την αγαπημένη μου φίλη και πρέσβειρα του Ben’s BeginnersΤΜ, Σίσσυ Χρηστίδου.