Αν θέλετε να φτιάξετε κάτι νόστιμο και παράλληλα υγιεινό, κάτι που θα κάνει την κουζίνα να μοσχομυρίσει και τα παιδιά σας να σας δώσουν το βραβείο της καλύτερης μαγείρισσας, αυτή η τάρτα είναι η ιδανική!
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη τάρτας
250 γραμ. αλεύρι (μισό-μισό με ολικής άλεσης )
125 γραμ. βούτυρο
1 αυγό
1 /4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο φοινόκιο ψιλοκομμένο
7 φέτες γαλοπούλα βραστή (ή 100 γραμ. στήθος κοτόπουλο, βρασμένο, ψιλοκομμένο)
120 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι ή 100 γραμ. τυρί κρέμα
120 γραμ. γάλα
2 αυγά
αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά τα αυγά με το βούτυρο.
2.Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το μαζί με το το μπέικιν πάουντερ στα μείγμα με τα αυγά και το βούτυρο.
3.Ζυμώστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν, ώστε να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.
4.Ανοίξτε σε λεπτό φύλλο τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη και τοποθετήστε το σε μια ταρτιέρα (το ζυμάρι να είναι ομοιόμορφο και στο ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία).
5.Με ένα πιρούνι τρυπήστε τη τάρτα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 185 οC για 10 λεπτά.
6.Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση σοτάροντας σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το φινόκιο και το πράσο.
7.Μόλις μαλακώσουν προσθέστε το κοτόπουλο ή την γαλοπούλα, αλατοπιπερώστε, ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από τη φωτιά.
8.Προσθέστε την μισή παρμεζάνα, και την υπόλοιπη πασπαλίστε τη στη βάση της τάρτας.
9.Γεμίστε την τάρτα με την γέμιση και σε ένα μπολ αναμείξτε το γάλα, το τυρί κρέμα ή το γιαούρτι, τα αυγά και αλατίστε. Με το μείγμα αυτό περιχύστε την τάρτα μέχρι να σκεπαστεί η γέμιση.
(Προαιρετικά, πριν τοποθετήσετε την κρέμα μπορείτε να στολίσετε περιμετρικά, από πάνω με λεπτές φέτες φινόκιο).
10.Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC για ακόμα 20 λεπτά περίπου μέχρι η γέμιση της τάρτας σας να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.