Αρκετές από τις μαμάδες εργάζονται, οπότε πρέπει να επιστρέψουν στην δουλειά τους, σύντομα μετά τον τοκετό. Ένας καλός τρόπος συνέχισης του μητρικού θηλασμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η δημιουργία ατομικής τράπεζας γάλατος.
Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του μητρικού γάλατος (ΜΓ), θα πρέπει:
-Αρχικά να πληρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών και στήθους, αποστείρωση θήλαστρου, φύλαξη του γάλακτος σε αποστειρωμένα ειδικά δοχεία ή μπιμπερό).
-Επιπλέον, ποτέ δεν ξεχνάμε να σημειώνουμε την ημερομηνία και ώρα άντλησης!
-Δεν τοποθετούμε το μητρικό γάλα για αποθήκευση σε παγοκύστες, ακατάλληλα δοχεία χωρίς καπάκι, ουροσυλλέκτες ή σε άλλα ακατάλληλα δοχεία φύλαξης τροφίμων.
-Αφού αντλήσουμε το μητρικό γάλα με το θήλαστρο (ή ακόμη και με το χέρι, για μικρές ποσότητες), το τοποθετούμε σε αποστειρωμένο μπιμπερό για κατανάλωση μέσα σε 1-5 μέρες ή σε ειδικές σακούλες φύλαξης μητρικού γάλατος για την κατάψυξη, για κατανάλωση μετά από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
-Το μητρικό γάλα, αμέσως μετά την άντληση, μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 6 ώρες (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως 25ο C).
-Στη συντήρηση του ψυγείου, το ΜΓ μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια για περίπου 5 ημέρες (θερμοκρασία έως 4ο C). Καλό είναι το δοχείο με το ΜΓ να φυλάσσεται στο πίσω μέρος της συντήρησης του ψυγείου και όχι στην πόρτα, όπου η θερμοκρασία δεν είναι σταθερή.
-Στην κατάψυξη του ψυγείου, το ΜΓ μπορεί να φυλαχτεί με ασφάλεια για 3-6 μήνες (σε θερμοκρασία -18ο C ) και στον καταψύκτη για 6-12 μήνες (σε θερμοκρασία -20οC).
-Όσο περισσότερο διάστημα το ΜΓ παραμένει σε συνθήκες ψύξης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να είναι μειωμένης ποιότητας, λόγω της αλλαγής στη σύσταση των λιπιδίων του.
Η ασφάλεια του ΜΓ με τις παραπάνω συνθήκες, για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα είναι αδιαμφησβήτητη.
Συζητήστε με τον παιδίατρό σας για την ατομική σας τράπεζα γάλατος! Το μητρικό γάλα αποτελεί την καταλληλότερη τροφή για το βρέφος.

Η Δέσποινα Μπαστάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική για 4 χρόνια σε Πανεπιστημιακές Κλινικές στην Αθήνα. Το 2013 αναγορεύτηκε σε Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από τον Απρίλιο του 2014 -2017 εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Μονάδα Συμπεριφορικής & Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Τα τελευταία χρόνια, διατηρεί Παιδιατρικό –Αναπτυξιολογικό Ιατρείο στο Μαρκόπουλο Αττικής. Έχει εκπαιδευτεί στον Μητρικό Θηλασμό (σεμινάρια), είναι κάτοχος και εκπαιδεύτρια του διεθνούς Πιστοποιητικού Νεογνικής Υποστήριξης της Ζωής (NLS), έχει διοργανώσει/ συμμετάσχει σε πολλές ομιλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας, σε σχολεία & δήμους της Αττικής. Συμμετέχει σε ανθρωπιστικές δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα (Χαμόγελο του Παιδιού, Special Olympics). Έχει πλούσιο διδακτικό/εκπαιδευτικό (διαλέξεις σε Μεταπτυχιακά και Μετεκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών), αλλά και ερευνητικό έργο (ιατρική έρευνα, ελεύθερες ανακοινώσεις/διαλέξεις/εισηγήσεις σε Ελληνικά και Διεθνή συνέδρια, δημοσιεύσεις σε έγκριτα Διεθνή και Ελληνικά περιοδικά και επιστημονικά βιβλία) στο χώρο της Παιδιατρικής& Αναπτυξιολογίας. Διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και αρθρογραφεί σε αρκετές ενημερωτικές παιδιατρικές ιστοσελίδες και περιοδικά