Η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης με στρεπτόκοκκο ομάδας Α στη Μεγάλη Βρετανία, με έξι παιδιά κάτω των δέκα ετών να έχουν χάσει την ζωή τους σε διάστημα ενός μήνα, χτύπησε καμπανάκι συναγερμού στις υγειονομικές αρχές, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη,αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV)που βρίσκονται σε έξαρση φέτος το χειμώνα.
Μάλιστα, ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου) επεσήμανε ότι τα κρούσματα από στρεπτόκοκκο Α παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση.
Όσα πρέπει να ξέρετε για τον στρεπτόκοκκο
Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει ως βασικό γνώρισμα τον έντονο πόνο στον λαιμό. Τα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α στη Μεγάλη Βρετανία ενδεχομένως να οφείλονται στο γεγονός πως το βακτήριο είναι πιο παθογόνο ή στο ότι έχει εξασθενήσει η ανοσία του πληθυσμού.
Στην Ελλάδα επί του παρόντος οι παιδίατροι είναι καθησυχαστικοί, καθώς δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά, εντούτοις συνιστούν στους γονείς να είναι επιφυλακτικοί εάν παρατηρήσουν συμπτώματα στα παιδιά τους, όπως πυρετός και πυογενή αμυγδαλίτιδα .Η λοίμωξη παρατηρείται πιο συχνά στις ηλικίες 3 έως 10 ετών.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται τους χειμερινούς μήνες, αλλά και την άνοιξη. Από τα παιδιά που επισκέπτονται τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, στα μισά περίπου η αιτία είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο στρεπτόκκοκος που έχει προκαλέσει φαρυγγοαμυγδαλίτιδα στο παιδί παράγει μια συγκεκριμένη τοξίνη, δύο περίπου μέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε οστρακιά.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε
Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και δερματικές παθήσεις. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.
Τα συμπτώματα όμως που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απευθυνθούμε σε γιατρό είναι:
-Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
-Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
-Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
-Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
-Αναπνευστικά προβλήματα
Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το “στρεπ τεστ”, με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος από τον λαιμό. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο και η θεραπεία της λοίμωξης γίνεται με τη λήψη αντιβιοτικών.
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Ο χρόνος επώασης είναι 2-5 μέρες.
Όπως εξηγούν οι Ίλια Βάκη, MD, PhD, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Λοιμώξεων ΙΑΣΩ Παίδων και Χριστίνα Λιάκου MD, PhD, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,, Υπεύθυνη Τμήματος Λοιμώξεων ΙΑΣΩ Παίδων ο πυογόνος στρεπτόκοκκος (Streptococcus pyogenes) είναι ένα Gram (+) βακτήριο που βρίσκεται στο ρινοφάρυγγα και στο δέρμα του ανθρώπινου σώματος. Περίπου 5% των ανθρώπων φέρουν το μικρόβιο αυτό στο ρινοφάρυγγά τους χωρίς να νοσούν (υγιείς φορείς). Το ποσοστό των υγιών φορέων αυξάνεται μέχρι 20% το χειμώνα. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τα ρινικά σταγονίδια και κατά την ομιλία. Άτομα που νοσούν μεταδίδουν πολύ ευκολότερα το μικρόβιο από τους υγιείς φορείς.

Οι επιπλοκές της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης είναι σπάνιες και μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες μετά τη λοίμωξη
επιπλοκές αυτές ανήκει ο ρευματικός πυρετός και η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα.
Ο συγχρωτισμός, όπως συμβαίνει ενδοοικογενειακά, αλλά και σε σχολεία ευνοεί την μετάδοση του στρεπτοκόκκου. Για την πρόληψη της μετάδοσης είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε απλούς κανόνες όπως ο βήχας και το πτάρνισμα στην έσω επιφάνεια του αγκώνα. Επίσης οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής των χεριών.
Αποτελεσματικότερο μέτρο για τον περιορισμό των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των πασχόντων με χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.
Ένα μόλις 24ωρο μετά την έναρξη αντιβιοτικής αγωγής για στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα και εφόσον το παιδί βελτιωθεί κλινικά θεωρείται πλέον μη μεταδοτικό προς το περιβάλλον.
Η ανοσία μετά τη λοίμωξη δεν είναι ισόβια και το παιδί μπορεί να επανεμφανίσει μεγαλώνοντας στρεπτοκοκκική λοίμωξη.
Συχνά υποτροπιάζουσες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις σε ένα παιδί χρειάζονται επιτήρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να χρειαστεί και χειρουργική παρέμβαση (αμυγδαλεκτομή).
“Πώς θα συνδεθώ με το μωρό μου και γιατί είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του;”: Ένα σεμινάριο για νέους γονείς

Η πιστοποιημένη Parent Coach Εύη Σταθάτου και ιδρύτρια του mytwins.gr, προσκαλεί τους νέους γονείς, τους γονείς με μικρά παιδιά όλους όσους ετοιμάζονται να γίνουν γονείς στο διαδικτυακό σεμινάριο “Πώς θα συνδεθώ με το μωρό μου και γιατί είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του;” την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου στις 18:00.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός μωρού, το οποίο θα μας βοηθήσει στη συνέχεια να εξηγήσουμε τις συμπεριφορές του και τελικά θα μας δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί του, να συνδεθούμε και να του παρέχουμε τη φροντίδα και την ασφάλεια που χρειάζεται.
Ναι, υπάρχουν κάποιες στιγμές στο ρόλο μας ως γονείς που είναι δύσκολες, υπάρχουν μέρες που είναι πρόκληση. Αν όμως μάθουμε τι κρύβεται πίσω από το κλάμα ενός μωρού και την “άτακτη” συμπεριφορά ενός νηπίου, θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε χωρίς εντάσεις και χωρίς τραυματικές εμπειρίες. Και, πιστέψτε με, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε στο παιδί μας τα συναισθηματικά εφόδια που χρειάζεται για την υγιή ανάπτυξη του.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί online μέσω της πλατφόρμας zoom την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022 στις 18.00.
Διάρκεια 1 ώρα.
Κλείσε τη θέση σου!