Υπάρχουν τόσες πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί γεννάμε δίδυμα, κάποιες με επιστημονική βάση και άλλες για γέλια. Η σχέση όμως του γάλακτος με τη γέννηση διδύμων ακούγεται πολύ. Να το πιστέψουμε;
Το 2006 είχε βγει στη δημοσιότητα μια έρευνα η οποία υποστήριζε πως οι γυναίκες που καταναλώνουν γαλακτοκομικά σε καθημερινή βάση είναι 5 φορές πιο πιθανό να κάνουν δίδυμα από τις γυναίκες που είναι χορτοφάγοι. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε σε έγκριτα περιοδικά και σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα η φήμη της να εξαπλωθεί και η πεποίθηση ότι το γάλα «γεννάει» δίδυμα να μπολιαστεί για τα καλά μέσα μας.
Από τότε μέχρι σήμερα αυτή η θεωρία έχει τεθεί πολλές φορές υπό αμφισβήτηση ενώ βρέθηκαν και κάποια κενά στη διεξαγωγή της. Κανένας πλέον δεν μπορεί να βασίσει επιστημονικά τη συσχέτιση της κατανάλωσης γάλακτος με τη γέννηση και την αύξηση της γέννησης διδύμων. Η πιο πιθανή εξήγηση για το πόρισμα της έρευνας είναι ότι οι γυναίκες που ήταν χορτοφάγοι δεν ακολουθούσαν σωστή, ισορροπημένη διατροφή και κατά συνέπεια είχαν μικρότερες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα.
Το ότι πρέπει να πίνουμε γάλα και να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να προλάβουμε την οστεοπόρωση, είναι βέβαιο. Και όσο για τις έρευνες; Ε, ας μην πνιγόμαστε σε μια ρουφηξιά γάλα!