Οι κρέπες είναι αγαπημένο πιάτο των παιδιών. Είτε σε γλυκιά είτε σε αλμυρή εκδοχή, γίνονται πανεύκολα και μπορούν να συνδυαστούν με ένα σωρό γεύσεις και υλικά! Σας προτείνουμε 3 αγαπημένες μας συνταγές που σίγουρα θα γίνουν και δική σας γευστική επιλογή!
Κρέπες με μπανάνα και γιαούρτι
Κρέπες μήλου
Υλικά
για τις κρέπες
αλεύρι περίπου 3 κούπες
3 κούπες γάλα
1 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη
1 αυγό
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο ελαιόλαδο
για τη γέμιση
4 μήλα κόκκινα
2 μήλα πράσινα
⅔ φλιτζ. μαργαρίνη
½ φλιτζ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε τη γέμιση για τις κρέπες. Καθαρίζουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια από τα μήλα. Τα κόβουμε σε κυβάκια ή τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Λιώνουμε σε τηγάνι τη μαργαρίνη, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Στραγγίζουμε τα μήλα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι να γίνουν όλα ένα μείγμα.
Εν συνεχεία προχωράμε στην παρασκευή του χυλού για τις κρέπες. Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (περίπου 3 κούπες), τόσο ώστε να γίνει ένα πηχτό μείγμα και ανακατεύουμε. Αρχικά, βάζουμε το μάτι στο δυνατό και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε την πρώτη δόση από το μείγμα. Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση. Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ψηθεί, αλλά όχι να πάρει έντονο χρώμα η κρέπα. Γεμίζουμε τις κρέπες και τυλίγουμε σε τρίγωνο ή πούρο. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Και μια αλμυρή συνταγή
Κρέπες από σπανάκι
Υλικά:
Για τις κρέπες
2 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κρόκο
220 γρ. γάλα
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. σπανάκι
3 κ.σ. ηλιέλαιο, για το τηγάνι
Για τη γέμιση
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
2 καρότα
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τις κρέπες στο μίξερ και χτυπάμε για 3-5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα απαλό και λείο μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε ½ κ.γ. ηλιέλαιο. Με μια βαθιά κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το μείγμα μέχρι να καλυφθεί ελαφρά ο πάτος του τηγανιού. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια, με προσοχή, αναποδογυρίζουμε την κρέπα. Ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε την κρέπα από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το υπόλοιπο μείγμα.
Μετά φτιάχνουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε σε δόσεις τα λαχανικά για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν και από τις δύο πλευρές. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και σοτάρουμε την επόμενη δόση. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τον άνηθο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε 1-2 κ.σ. από το γιαούρτι σε κάθε κρέπα και μοιράζουμε τα λαχανικά. Σερβίρουμε.