Οι μπανάνες δεν λείπουν από το ψυγείο μας και πολλές φορές αν δεν τις φάμε εγκαίρως, μαυρίζουν με αποτέλεσμα τα διδυμάκια μας να μην θέλουν να τις φάνε. Η αλήθεια είναι ότι οπτικά δεν είναι ελκυστικές όμως γευστικά είναι σκέτη γλύκα! Στο mytwins.gr σου προτείνουμε 3 σούπερ συνταγές για να αξιοποιήσεις τις ώριμες μπανάνες και να δημιουργήσεις πεντανόστιμα πιάτα.
Γλυκό ψωμί με μπανάνα και σοκολάτα
Υλικά:
3 μπανάνες
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας γάλα
100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα και μερικά ολόκληρα
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζετε τις μπανάνες και τις λιώνετε στο μπλέντερ. Ρίχνετε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν, την σόδα και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τη μπανάνα. Ανακατεύετε. Προσθέτετε το ένα αυγό, ανακατεύετε και ρίχνετε το δεύτερο. Συνεχίζετε με τη βανίλια και το γάλα. Βάζετε τα καρύδια, ανακατεύετε και σιγά- σιγά ρίχνετε το αλεύρι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσετε έναν παχύρρευστο χυλό. Αδειάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνετε για 1 ώρα στους 180° C. Βγάζετε το ψωμί από το φούρνο και αν θέλετε όπως είναι ζεστό μπήγετε στην επιφάνεια του καρύδια.
Μπουγάτσα με μπανάνα
Υλικά
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
1 λίτρο γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 ώριμες μπανάνες
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
λίγη κανέλα (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Σβήνουμε την εστία και χωρίς να αποσύρουμε την κατσαρόλα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τις -πολτοποιημένες σε μπλέντερ- μπανάνες, τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος μια λαδόκολλα και βάζουμε από πάνω το ένα φύλλο της σφολιάτας. Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, ενώνοντας τις άκρες των φύλλων, τις οποίες και στρίβουμε στο τελείωμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ώσπου να ροδοκοκκινίσει η μπουγάτσα. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα.
Tσιπς μπανάνα
Υλικά:
2 μπανάνες
χυμός από ένα λεμόνι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 100ºC. Στρώστε ένα ταψί ψησίματος με λαδόκολλα. Κόψτε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες. Απλώστε τις στο στρωμένο ταψί και αλείψτε τις με τον χυμό λεμονιού. Ψήστε για 1 1/2 ώρα, κατόπιν χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να τις γυρίσετε και ψήστε για ακόμα 30 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα. Αποθηκεύστε τα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς ώστε να διατηρηθούν φρέσκα για έως και 3 εβδομάδες.