Κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι σημαντικό η έγκυος να τρέφεται σωστά, πράγμα το οποίο θα συμβάλλει στην ομαλή και υγιή έκβαση της εγκυμοσύνης της. Μερικές βασικές διατροφικές συμβουλές, που είναι καλό να γνωρίζει η έγκυος, είναι οι παρακάτω:
- Ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις ομάδες των τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, αμυλούχες τροφές ολικής άλεσης και όσπρια, κρέας – ψάρια, ελαιόλαδο).
- Μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (όχι νηστική για αρκετές ώρες) και επαρκής πρόσληψη νερού.
- Μη κατανάλωση αλκοόλ
- Επαρκής κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ (πχ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι)
- Επαρκής κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο (πχ. κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά). Είναι καλό να καταναλώνονται ταυτόχρονα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πχ. φρούτα, λαχανικά και οι φυσικοί χυμοί τους) για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Επίσης είναι καλό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) να μην καταναλώνονται μαζί με τα κυρίως γεύματα γιατί μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
- Μη κατανάλωση συκωτιού και των προϊόντων του.
- Προσοχή στην ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης (καφεΐνη περιέχουν εκτός του καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola, η σοκολάτα). Επίσης να μην καταναλώνονται ροφήματα και τρόφιμα με καφεΐνη κοντά στα γεύματα γιατί μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
- Αποφυγή μεγάλων ψαριών που περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου, όπως ξιφίας, καρχαρίας κλπ.
- Αποφυγή των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων και αυτών που περιέχουν μούχλα (μπλε τυριά, καμεμπερ, μπρι, μερικά κατσικίσια τυριά κλπ) και των μη παστεριωμένων χυμών.
- Γλυκά, αναψυκτικά, τηγανητά και αλμυρά σνακ να περιορίζονται στο ελάχιστο λόγω του ανεβασμένου επιπέδου λιπαρών, ζάχαρης, αλατιού και θερμίδων που περιέχουν.
- Περιορισμός του αλατιού στο μαγείρεμα και να μην προστίθεται επιπλέον ποσότητα στο τραπέζι.
- Καλό ψήσιμο του κρέατος, των αυγών και των ψαριών – θαλασσινών (σε καμία περίπτωση ωμή κατανάλωσή τους, όπως σούσι).
- Αγορά τροφίμων στην εποχή τους και καλό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Αν κάποιος από το στενό συγγενικό περιβάλλον έχει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο (πχ φιστίκια), καλό είναι να μην γίνεται κατανάλωση του τροφίμου αυτού.
- Η έγκυος δεν θα πρέπει να παίρνει από μόνη της συμπληρώματα διατροφής, αλλά σε συνεννόηση με τους ειδικούς που την παρακολουθούν.

H Ελευθερία Φ. Κατσαμάνη MSc (MedSc) είναι κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (www.diaitologos.gr) στην Ελλάδα και State Registered Dietitian στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Χορήγησης Αδειών Λειτουργίας Μονάδων Αδυνατίσματος και Διαιτολογικών Μονάδων στα Ιωάννινα. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στα Ιωάννινα από το 2007 (Πυρσινέλλα 6 Ιωάννινα, τηλ 2651020210). Εργάστηκε ως Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην Αθήνα το 2006. Κατέχει μεταπτυχιακό Master of Science (M.Sc) (Medical Science) in Human Nutrition awarded with Specialisation in Clinical Nutrition από το University of Glasgow το 2006, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Κατέχει πτυχίο Bachelor Honors in Human Nutrition and Dietetics από το Glasgow Caledonian University το 2005, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ισότιμο και αντίστοιχο με πτυχίο από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Σκοπός της είναι η συνεχής ενημέρωση των ατόμων όλων των ηλικιών σε θέματα διατροφής, γι’ αυτό δραστηριοποιείται μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων, ενημερωτικών ομιλιών, γραπτών άρθρων σε εφημερίδες & Διαδίκτυο και μέσω ομιλιών σε σχολεία.