Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που υποφέρουν από άγχος παρουσιάζουν διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά. H διαιτολόγος-διατροφολόγος Ειρήνη Καραμπά μας εξηγεί πως το άγχος πράγματι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφική μας συμπεριφορά.
Χαρακτηριστικά μας λέει ότι “εκτός από επεισόδια υπερφαγίας ή αποχής από το φαγητό, συχνά τα συγκεκριμένα άτομα καταφεύγουν σε «ηρεμιστικά» αλμυρά σνακ (βλ. πατατάκια, ξηρούς καρπούς, ποπ κορν)”.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Ειρήνη Καραμπά, θεωρείται «λογική», καθώς το στρες ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, τα οποία είναι υπεύθυνα για την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή.
Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά:
Το δεδομένο μας είναι ότι όταν είμαστε αγχωμένοι ψάχνουμε για “κριτσανιστές” τροφές. Σίγουρα δεν υπάρχουν light πατατάκια, μπορούν όμως να αντικατασταθούν με στικς λαχανικών, π.χ. καρότο ή αγγούρι με λεμόνι! Επιπλέον, όταν οι ξηροί καρποί είναι ανάλατοι και το ποπ κορν χωρίς βούτυρο και αλάτι, οι επιλογές αυτές γίνονται λιγότερο επιβαρυντικές.
Έτσι, μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές τροφές που εξαφανίζουν το άγχος, υπάρχουν όμως αυτές που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεν και αυξάνουν την σεροτονίνη. Σημειώστε ότι το σελήνιο συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και βρίσκεται σε πουλερικά, ψάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς.
Αναζητήστε επίσης αμινοξέα (τρυπτοφανή και τυροσίνη ), τα οποία βρίσκονται κυρίως σε πουλερικά. Τέλος, συστατικό που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους είναι το φυλλικό οξύ. Ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β, δρα απευθείας στο άγχος, ενώ η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και νεύρα. Θα το βρείτε σε όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κ.λπ.
Bonus tip: Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τον καταλυτικό ρόλο της συστηματικής γυμναστικής στην πρόληψη και θεραπεία της μελαγχολίας και του άγχους!
Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τη διαιτολόγο-διατροφολόγο και Επιστημονική Υπεύθυνη του κέντρου Εat &Fit ΒΑΡΗΣ Ειρήνη Καραμπά.
Πηγή: www.asanatv.gr